Начало Пловдив днес Първа среща на кмета на Пловдив Иван Тотев с новия френски посланик Ерик Льобедел

Първа среща на кмета на Пловдив Иван Тотев с новия френски посланик Ерик Льобедел

sresta_poslanik_France_kmet

„Важно е в Пловдив на дойдат нови големи предприятия, работещи в голямата индустрия като аероиндустрията например. Възможно е в края на следващата година да видим „Аirbus la Decolare“  да открие свое предприятие в Пловдив“, това заяви след срещата си с кмета на Пловдив Иван Тотев френският посланик Н. Пр Ерик Льобедел. Това е първото му официално посещение извън столицата след встъпване му в длъжност и връчване на акредитивните писма.

Според него идването на подобни предприятия ще доведе до привличането и на други подобни индустрии, а вече има и такива, които развиват своя бизнес тук като Шнайдер, Декатлон, Мусю Бриколаж.

„В момента разговорите за това са на финална фаза,“ заяви кметът Иван Тотев и изрази надежда да положителното им приключване. „Те се водят от около година между Община Пловдив и Тракия икономическа зона и компанията, която се занимава с дейности по оборудването на самолети Еърбъс“, обясни още той и допълни, че: „Това е една нова крачка, която е следствие на количественото натрупване в региона още повече че ще даде възможност за откриване на няколкостотин нови работни места.

 „Държах много първото ми официално посещение да е именно в Пловдив. Той е много привлекателен град за Франция, както в икономически, културен план, по отношение на работата с малцинствата, така и като град със своя градоустройствена политика“, допълни посланик Льобедел.

По думите му френското присъствие освен в икономическия живот на Пловдив ще се задълбочи още повече и в културния живот – чрез френски език, чрез любовта към Франция, чрез дома на Ламартин, чрез Френската езикова гимназия. Броят на съвместните проекти ще се увеличава все повече с наближаването на 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

По време на срещата се разискваха теми, свързани с добрата съвместна работа както досега, така и в бъдеще в социалната сфера, образованието. Кметът Иван Тотев разясни на посланик Льобедел инициативата на Община Пловдив по  разкриването на новата специалност „Софтуерно инженерство“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, за която администрацията подпомага 20 студенти от Украйна и 10 от България като осигурява заплащането на тяхната такса, общежития и стипендии.

„Ще продължим да работим за създаването на условия за различни инвестиции“, каза кметът Иван Тотев накрая на срещата си с френския посланик Ерик Льобедел. Той не пропусна да отбележи, че в исторически аспект Пловдив е пионер във френско-българските взаимоотношения, а много институции си партнират – като Драматичен театър Пловдив и театърът в Марсилия.

На срещата присъстваха още заместник-кметовете на Община Пловдив Амелия Гешева и Стефан Стоянов, г-н Жан-Мари Деманж – директор на Регионална икономическа служба, г-н Гийом Робер – директор на Френския институт в България, г-жа Валери Дрейк, аташе по сътрудничество в образованието и др. представители от двете страни.

sresta_poslanik_France_kmet_2

 

8,297 total views, no views today