Начало Събития „Светлина и надежда“ в Стария град започна с три събития

„Светлина и надежда“ в Стария град започна с три събития

4

С три последователни събития снощи бе поставено началото на традиционния празник „Светлина и надежда“ в Стария град. Както всяка година празничният декември влиза и в Стария град с настроение, усмивки и звън на весели камбани, както и с многобройни инициативи – изложби, концерти, безплатни работилници за най-малките и много други изненади.
Първото събитие започна в 17:00 ч. в Балабановата къща, където бе открита петата самостоятелна изложба на Борис Ковачев, включваща експозиция от рисунки от олово и акварел. Художникът лично посрещаше гостите, сред които бяха заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев, пловдивски творци от различни поколения, както и ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. Петата самостоятелна изложба на Борис Ковачев представя нови акварелни картини, провокирани от лични емоционални борби, както и от проблематиката на заобикалящата ни действителност. Всеки посетител получи и пощенски картички с репродукция и печат на автора, традиция, която той спазва от години за всяка своя изложба.
Коледното дръвче грейна в 17:30 ч. в зоната на Лапидариума. В церемонията участваха представители на всички етноси – българи, арменци, евреи, представители на руски клубове, дружество на чехи и словаци в Пловдив, екипът на Старинен Пловдив и много деца. Всички присъстващи лично поставиха по една играчка на елхата, преди да бъде пуснато осветлението. Украсите бяха изработени ръчно от служители на ОИ „Старинен Пловдив“ – уредници, екскурзоводи, администрация, от работещите в Туристическите информационни центрове, както и от децата от Арменското училище. Всеки бе дал свобода на фантазията си в творчество, в резултат на което елхата грейна още по-красива и празнична.
Точно в 18:00 ч. на Римския стадион започна празничния концерт, с участието на Госпъл хор към Медицински университет – Пловдив, вокалните групи „Йеразанк” и „Сирун” на арменската общност, в едната от които лично пя и директорът на арменското училище „Виктория и Крикор Тютюнджян“- Симон Тютелян.
В началото на концерта, официалните гости – инж. Александър Държиков, заместник-кмет, Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“, Ехиазар Узунян – Почетен консул на Армения в Пловдив и Симон Тютелян запалиха символно Коледни свещички, които с помощта на децата бяха поставени върху красивите дървени цифри на годината, която след дни посрещаме специалната за Пловдив 2019-та, в която Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Малко по-късно към празника се присъедини и Светлозар Калев – Председател на Еврейската организация „Шалом“ Пловдив.
Празникът завърши с емоционалните изпълнения на обичаната детска формация за автентичен фолклор „Куклици”, с ръководител Виолета Щерева, носители на множество награди от национални и международни конкурси. Децата изпълниха с много настроение китка от Коледно- новогодишни песнички с фолклорни елементи под бурните аплодисменти на публиката.

6

8

9

11

2,618 total views, 3 views today