Начало Актуално Социалното предприятие за хора с увреждания откри собствен магазин в кв. „Капана“

Социалното предприятие за хора с увреждания откри собствен магазин в кв. „Капана“

magazin-kapana-3 magazin-kapana-9

05.12.2022

Това е втори физически магазин на предприятието

 

Социалното предприятие за хора с увреждания откри втори собствен физически магазин. Лентата прерязаха зам.-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков, директорът на Дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева и директорът на предприятието Ванина Костадинова. Единственият майстор в България по стъклодухане Иван Станев, който е част от предприятието, спази традицията и счупи за късмет една стъклена играчка.

„Това беше и идеята ни, когато стартира Социалното предприятие – да има устойчивост. Откриват днес втори магазин, първият е в подлеза на хотел „Тримонциум“, имат и онлайн платформа. Така че целта е постигната, но по-важното е, че хората се чувстват полезни. Не са затворени между четири стени, социализират се“, коментира на откриването зам.-кметът Титюков.

Ръчно рисувани коледни стъклени играчки, картини, текстил, сувенири с емблематични за града места, керамични украшения изпълват витрините на новия магазин, разположен на ул. „Йоаким Груев“ 7 в кв. „Капана“.

„Всички артикули са изработени от ангажираните в предприятието 27 души, а 80% от тях са с увреждания.  Съобразяваме се с това да не натоварваме хората. Идеята ни не е да провокираме техните заболявания, а да им дадем работа. Социалното предприятие е търсено от много големи фирми, за които постоянно произвеждаме различни сувенири“, каза директорката на ОП „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“ Ванина Костадинова.

Гостите на събитието бяха и първите клиенти на магазина, който ще работи от 10.30 до 19 ч.

3,826 total views, no views today