Начало Събития Среща с писателя и художника Харалампи Г. Орошаков

Среща с писателя и художника Харалампи Г. Орошаков

Община Пловдив, Регионален исторически музей (РИМ) и издателство „Летера” организират среща с твореца Харалампи Г. Орошаков. Връх в творчеството си австрийският художник, писател и публицист, роден в София, отбелязва с романа „Аферата ?Батенберг?”.

На 19.03.2019 г. (вторник) от 18.00 ч. зала „Съединение” ще бъде домакин на събитието „Портрет на художника и писателя Харалампи Г. Орошаков”.

Участие ще вземе доц. д-р Владимир Янев. Изкуствоведът проф. Чавдар Попов ще представи мултимедийна презентация. Златко Павлов ще прочете откъс от нов автобиографичен роман на Орошаков, който е озаглавен „Усмивката на емигранта”. Органистът Петър Стойков ще изпълни Прелюдия в ми-бемол мажор BWV-552 от Й.С.Бах.

На 20.03.2019 г. (сряда) 18.00 ч. в зала „Съединение” ще се проведе дискусия на тема „На границата на историята и литературата”. Ще се обсъжда историята на България в литературен контекст по романа „Аферата ?Батенберг?”. Модератор на събитието е Георги Ангелов – преводач и журналист. Участие ще вземат Стефан Шивачев – доктор по история и директор на РИМ – Пловдив, Мариана Чолакова – доктор по философия и почетен консул на ФРГ в Пловдив, доц. д-р Владимир Янев – хоноруван преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”, Йордан Велчев – писател, поет, автор на исторически книги.

ОФИЦИАЛНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ с участието на Харалампи Г.Орошаков и организаторите на събитието е на 19.03.2019 г. в 11 ч. в Дом на културата „Борис Христов“.

Очакваме ви!

За автора:

Във връзка с Пловдив – европейска столица на културата 2019 г. издателство „Летера“ подготвя проект на тема „Кръст/о/Път“//„KreuzWeg“// „CrossRoad“, който е фокусиран върху ярката личност на твореца Харалампи Г. Орошаков в европейското духовно пространство. Х. Орошаков има български корени и книгата му „Аферата Батенберг“ е написана по архивите на прадядо му Гаврил Орошаков, който е играл значителна роля в българската история след Освобождението като прокурор във Върховния касационен съд и министър на правосъдието през 1886 г. Специалистите, между които Стефан Шивачев и доц. Владимир Янев, считат, че това е един от най-добрите романи за историята на България след знаковата книга на „Строители на съвременна България“ от Симеон Радев.

Харалампи Г. Орошаков, роден на 23-и май 1953 г. в София, е австрийски художник, писател и публицист. Смята се за предходник на диалога между Изтока и Запада в изкуството и за обновител на възприятието на иконите в западната живопис.

Орошаков произхожда от изпратеното в заточение благородническо семейство Хараламов-Орешак. През 1960 г. семейството бяга от София през Белград във Виена, където през 1961 г. Орошаков получава австрийско гражданство. Баща му, Георгий Х. Орошаков, е собственик на австрийските индустриални предприятия за стоманодобив „Орошаков“. След многобройни смени на училища и дипломирането си Харалампи Г. Орошаков посещава три месеца лекциите на Рудолф Хаузнер във Виенската Академия по изобразителни изкуства, след което се самообразова. Живее и твори в Кан, Ню Йорк, Женева и Кьолн. През 1981 г. заминава за Патмос и Атон. В същата година получава Награда за проект, връчвана от градската управа във Виена и Почетната награда за изобразително изкуство на Долна Австрия.

През 1983 г. се мести в Мюнхен. „Исках да сграбча Мюнхен за гушата в смъртна хватка. Градът, който е застинал в самодоволната си красота и се е главозамаял в нарцисизма си, където в началото на ХХ век Василий Кандински, Алексей фон Явленский и далматският грък и самообявил се за италианец Джорджо де Кирико започват първите битки за модерното разбиране на ценностите и света – и в края на един век, в който всички бяхме превърнати в емигранти и побутвани насам-натам като мебели в изоставени помещения.“ През 1987 г. получава Стипендия за изобразителни изкуства в Мюнхен, а през 1991 г. му е присъдена Наградата за изкуство на Швабия. След края на Студената война, около 1990 г., следват покани и пътувания в Сърбия, България, Русия и Казахстан – страните, от които са родом предците на Орошаков.

От 1998 г. живее и работи в Берлин, Кан и Виена.

За проекта:
Проектът „Кръст/о/Път“ обединява реалността и символиката, Кръста и Пътя, на изстрадалите духовни търсения и открития, като се акцентува на историческата и съвременната кръстопътност на европейския ни град. Това проличава в картините на Орошаков на тема „Двойният кръст“, в неговите литературни творби, в отвореността на автора към публични интелектуални контакти и дискусии.

Разностранни са творческите проявления на Харалампи Г. Орошаков като художник и писател. Повод за същинското му завръщане в България е мемоарно-историческата му книга „Аферата Батенберг“, публикувана от издателство „Летера“.

Идеята на проекта е творецът да бъде представен комплексно – като художник, писател, интелектуалец, с модерни концепции за духовните взаимоотношения между Европа и България.

Плакат
Брошура
Покана

5,193 total views, no views today