Начало Актуално Стартира конкурса за наградата за парково изкуство „Люсиен Шевалас“

Стартира конкурса за наградата за парково изкуство „Люсиен Шевалас“

награда Люсиен Шевалас

Район „Централен“ на община Пловдив обявява началото на конкурса „Люсиен Шевалас“ за реализиран проект с принос към екологията и опазване на зелената система, който е под егидата на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Конкурсът се провежда за втора поредна година, след като през 2020 г. бе възроден по инициатива на кмета на район „Централен“ по повод 180 г. от рождението на швейцарско-българския ландшафтен архитект с огромна заслуга за развитието на парковото изкуство в Пловдив.

Отличието, което се връчва е в знак на почит към живота и делото на Люсиен Шевалас, който преди 143 години е създал първата пловдивска обществена градина.

Наградата представлява бронзова скулптура, изработена от известния пловдивски скулптор Цвятко Сиромашки и изобразява Люсиен Шевалас в композиция от растителни видове.

Призът ще се връчва в две категории – за фирми/автори на реализиран проект за паркоустройство в Пловдив, и за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си. Проектите трябва да са осъществени през последните 5 години.

Награждаването ще се състои на тържествена церемония в деня, в който се навършват 100 години от кончината на Люсиен Шевалас - 22.10. 2021 г. пред паметника му в Цар-Симеоновата градина.

Ето и условията на конкурса:

• Всеки кандидат може да заяви участие с една благоустроена територия.

• Необходими са до 5 (пет) броя снимки, точeн адрес/ местонахождение на зеленото пространство/градинката. Фотосите трябва да показват степента на завършеност на обекта и актуалното му състояние.

• Идеята за благоустрояване да бъде естетично и екологично издържана.

• Проектът да е поддържан и устойчив и реализиран с използване на многогодишна растителност.

• Материалите за участие да се изпратят на електронната поща на район „Централен“ [email protected]  или да бъдат входирани в деловодството на администрацията в срок до 17.09.2021 г. включително.

• Кандидатите да посочат лице за контакт и телефон за връзка при необходимост.

Поради епидемичната обстановка, са възможни промени в датата и мястото за провеждане на церемонията по награждаването, ако обстоятелствата налагат това. Всички участници ще бъдат уведомени своевременно по електронните пощи, от които са изпратили конкурсните материали или по телефона.

За участие в конкурса няма да бъдат допускани материали, които не отговарят на настоящия регламент или са изпратени с неточна или непълна информация.

ЗабележкаВсеки участник се съгласява да предостави право за ползване на изпратените снимки за публикуване, публично излъчване и качване (изцяло или частично) на електронни страници, на сайта на район „Централен“ и други медийни канали, без комерсиална цел.

 

3,056 total views, no views today