Начало Актуално Стартира строителството на нова сграда на ДГ „Зорница“ в район Южен

Стартира строителството на нова сграда на ДГ „Зорница“ в район Южен

12 15

28.04.2022

 

Нова сграда на детска градина „Зорница“ в район Южен ще отвори врати до края на следващата година. Днес първа копка на сградата направиха заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев и районният кмет на Южен Костадин Язов, а кметът на Пловдив Здравко Димитров плисна традиционното менче с вода и пожела на строителите да им върви именно по вода.

„Обещахме, че ще постоим 12 нови детски градини и ясли в този мандат, но мнозина посрещнаха думите ни скептично. Ето че ще направим 14 нови детски заведения. Обвиняват ни, че строим стадиони, но виждате, че не е така и правим и училища, и детски градини. Пожелавам на децата да растат в мир и никога да не видят това, което се случва много близо до България в момента. Призовавам строителите да работят бързо и качествено и в скоро време да ни съберат отново, за да открием сградата“, заяви Здравко Димитров.

Кметът на Южен Костадин Язов поясни, че в този мандат в района ще бъдат изградени общо 4 детски заведения. Детската градина на булевард „Александър Стамболийски“ е вече готова и се чака избора на изпълнител за обзавеждането, а освен днешната първа копка предстои старта и на изграждане на градина в двора на СУ „Стоян Михайловски“. Проектира се и построяването на детски ясли в „Южен“.

„В района все още има 4 детски градини, които се помещават в подблокови пространства. Нашата задача е да ги изведем оттам и да ги настаним в типови сгради“, заяви той.

Новата сграда на детска градина „Зорница“ ще бъде за пет групи – общо 125 деца от 3 до 6 години. Ще бъдат изградени занималня и спалня, гардеробно помещение, санитарен възел и офис-разливна. Градината ще разполага с физкултурно-музикален салон, салон за прожекции, кабинет по рисуване и фонотека, както и собствено перално помещение.

На двора ще бъдат изградени 5 детски площадки, а кухненският блок ще бъде отремонтиран и ще бъде доставено ново оборудване в него.

Изграждането на новата сграда на детската градина е по проект „Реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в 2 детски градини в град Пловдив”, финансиран по ОП „Региони в растеж 2014-2020”.

1,919 total views, no views today