Начало Актуално Събитията, посветени на 50-та годишнина от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма продължават с куклен театър, изложба и работилници и лекции по икебана

Събитията, посветени на 50-та годишнина от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма продължават с куклен театър, изложба и работилници и лекции по икебана

Miroslava-Ivanova-Hosen-ikebana-sensei Бомбето

13.07.2022

Продължават събитията от програмата на община Пловдив, посветени на 50-та годишнина от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма. На сцената на Държавен куклен театър – Пловдив на 14 юли (четвъртък), от 19:00 ч. ще се играе едно от най-добрите представления „Бомбето“. Входът е с безплатни талони на касата на Държавен куклен театър – Пловдив до изчерпване на местата.

„Бомбето“ по Йордан Радичков е номиниран за Награда ИКАР 2022, за Награда Пловдив 2022, носител на Grand Prix от Международният куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” 2021 и награда за режисура на Катя Петрова. Създаването на спектакъл по новелата „Бомбето“ е предизвикателство и възможност да навлезем в онази вселена, която е Радичков, и в която се оглежда времето. Това е трагикомична игра, в която абсурдът и гротеската ще взривят традиционния ред на нещата, за да покажат патологията на обществените взаимоотношения, горчивата истина за гибелта на индивида, на обезличения и изчезналия във вещите човек“, разказва Катя Петрова, режисьор на спектакъла. Сценографията е дело на Рин Ямамура от Япония. Музика – Христо Йоцов, хореография – Анна Пампулова, асистент-хореограф- Мария Димитрова, звуков дизайн – Светлозар Георгиев, анимация – Сотир Гелев. Участват актьорите: Балена Ланджева, Велизар Евтимов, Венцеслав Димитров, Димитър Николов – Шаблата, Елин Стоянова, Ивелин Николов, Антония Кундакова, Наталия Василева, Стайко Стайков. Времетраенето е 75 минути, подходящо е за възраст: 14+.

На 15 юли във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ в 18:00 ч. е официалното откриване на изложбата „Икебана и Земята на слънцето“ с демонстрация по икебана, организирана от Miracle Ikebana. Изложбата, която продължава до 19 юли, съдържа 15 икебана композиции и няколко големи композиции и ще бъде достъпна през целия период от време. Префектура Окаяма е известна като Земята на слънцето, затова за изложбата ще представи композиции в топли, летни, слънчеви багри. Един кът от пространството ще бъде посветен на Коракуен, една от трите най-хубави градини в Япония, която се намира в Окаяма. Демонстрациите ще бъдат направени от Мирослава Иванова Хосен, икебана артист от най-модерната  школа за икебана в света, Sogetsu School of Ikebana. Вход свободен.

На 16 юли (събота), във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ от 11:00 до 13:00 ч. ще се има работилница по икебана за деца, организирана от Miracle Ikebana. Вход свободен. По време на тези работилници участниците ще се запознаят с това изкуство в детайли и ще направят своята „първа икебана”. Предварителна регистрация на https://miracleikebana.com/. От 15:00 до 17:00 ч. започва работилница по икебана за възрастни, организирана от Miracle Ikebana. Вход свободен. Предварителна регистрация на https://miracleikebana.com/.

На 17 юли (неделя) във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ от 11:00 – 12:00 ч. и следобед от 16:00 – 17:00 ч ще има лекции и беседи по икебана, организирани от Miracle Ikebana. Вход свободен.

На 18 юли (понеделник), отново във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ лекциите са от 18:00 – 19:00 ч.  Мисията на Miracle Ikebana е да популяризира японското изкуство икебана в България и извън нея, и така да внесе повече красота и спокойствие в забързаното ежедневие на градските хора. Мирослава Иванова (с японско име Хосен) e лицензиран преподавател по икебана към  Sogetsu School of Ikebana Tokyo и е член на Sogetsu Teachers Association. Тя  се занимава с икебана от 9 години и има най-високата преподавателска степен за България – 3-та степен (Sankyu Shihan), дадена ѝ от мастър инструктор в централата на Согецу – Сумура сенсей.

2,269 total views, no views today