Начало Пловдив днес С богата програма и настроение Община Пловдив отбеляза Международния ден на детето

С богата програма и настроение Община Пловдив отбеляза Международния ден на детето

ksud_01062016_3 praznik_01062016С много песни, игри, танци и забавни изненади започна детският празник по повод 1-и юни Международния ден на детето, организиран от Комплекса за социални услуги за деца и семейства – Пловдив (КСУДС). До Виенския павилион на Цар Симеоновата градина малчуганите имаха възможност да правят уникални картички с квилинг технология, бяха раздавани късмети, а специалистите на комплекса обясняваха на възрастните значимостта на детството.

„Пожелавам Ви не само в днешния ден да имате страхотни развлечения и игри, а и през цялата лятна ваканция”, поздрави заместник-кметът Георги Титюков, който беше официален гост на тържеството. Той заяви, че грижата за детето не трябва да е само в днешния ден, а и във всеки един ден от годината.

По време на празника специалистите от КСУДС обясняваха какви са правата на децата и как те да бъдат защитавани, да бъдат подкрепяни и как да се разрешават техните проблеми. На всеки от присъстващите, който желаеше, му беше разяснено как да стане приемен родител.

Директорът на Комплекса Недка Петрова припомни, че миналата година на този ден две деца за първи път са срещнали своите осиновители. Сега те се радват на грижа и добра среда  в  новите си семейства. Тази седмица е започнало осиновяването на още едно дете, уточни още тя.

За тази година повече от триста деца и семейства са получили подкрепа в центровете на КСУДС, а над 50 кандидат-осиновители са обучени. Комплексът не спира да работи и с външни партньори, като от началото на годината от дарения са събрани 17 000 лева. Вече са осигурени са средствата от 4 000 лева за два летни лагера на децата от Ц за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) „Майка Тереза”, съобщи Недка Петрова.

„Подкрепата, която получаваме, ни задължава да работим все повече и повече за децата, защото грижата за децата е грижа за всички”, сподели тя.

Детският празник се организира под надслов „С грижа за детето”. В края на събитието бяха пуснати балони с надпис „За да има детство”, символ на усилията и стремежа на всички възрастни да пазят и защитават детето в света, в който живеем.

През целия ден празнична програма има и на площад „Стефан Стамболов”, където истинско пони стана атракция за децата, дошли на тържеството.

17,698 total views, no views today