Начало Пловдив днес С изграждането на 48 километра велоалеи започна реалното изпълнение на големия транспортен проект на Пловдив

С изграждането на 48 километра велоалеи започна реалното изпълнение на големия транспортен проект на Пловдив

 veloalei_2Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ Деница Николова направиха символичната първа копка на изграждането на 48 километра велоалеи по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013, съфинансирана от ЕФРР.

Реалното изпълнение на проекта започна от кръстовището на бул. „Освобождение“ и ул. „Цветан Лазаров“ в район „Тракия“.

С изпълнението на предвидените през бюджетната година реконструкции на други пътни отсечки велоалейната мрежа в града ще надхвърли 60 км, коментира кметът, а с изпълнението и на другите два компонента от големия транспортен проект Пловдив ще стане пример за успешното усвояване на европейските фондове по ОП „Регионално развитие“, отбеляза инж. Тотев.

 Изпълнението на проекта е важна стъпка за подобряване на екологичната среда както в града, така и в цялата държава, каза от своя страна заместник-министър Николова. За да стигнем дотук, преминахме през доста изпитания, но се радвам че в края на програмния период ще можем да се похвалим и с успешно приключили проекти. Община Пловдив в лицето на  кмета Иван Тотев и целия му екип наистина положиха невероятни усилия, за да сме днес тук и да можем да вървим към подобряване на градската среда и да се опитваме да има по-добър и качествен начин на живот на хората, посочи тя.

Велопроектът е част от големия транспортен проект и е на обща стойност  13 956 748.80 лв с ДДС. Срокът за изпълнение на строителството е 231 дни. Ще бъдат изградени 37 км изцяло нови велоалеи, а 11 километра вече съществуващи алеи за велосипедисти ще бъдат рехабилитирани. Проектът включва преустройство на прилежащата инфраструктура от бордюри и тротоари, вертикална и хоризонтална сигнализация, връзки между маршрутите, 690 велостоянки по протежение на цялата територия и други необходими компоненти.

Общата стойност на проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“ е 44 306 947 лв. Основната цел, която си поставя, е насърчаване използването на устойчиви начини на транспорт (обществен транспорт и придвижване с велосипед). Намаляването на замърсяването и вредните емисии, вследствие реализацията на проекта, ще има положителен ефект върху цялото население на Община Пловдив. Пътниците в обществения транспорт, ще използват подобрени услуги, по-качествено обслужване и намалено време за пропътуване на разстоянията. За ползвателите на леки автомобили реализацията на проекта ще осигури по-бързо и безопасно придвижване. Ще бъде повишена и сигурността на преминаващите пътната мрежа, като за лицата с увреждания ще бъдат създадени специални условия за улеснен достъп до обществения транспорт. Велосипедистите ще разполагат с разширена, обновена и новоизградена мрежа от маршрути, улесняваща достъпа им до различни точки на града, която едновременно с това ще им осигурява и по-висока безопасност и удобства.

 

КАРТА НА ВЕЛОТРАСЕТАТА ОТ ВЕЛОСИПЕДНАТА МРЕЖА НА ГРАД ПЛОВДИВ

KARTA_VELOALEI_STOQNKI-MAP_VELO

21,875 total views, no views today