Начало Актуално С прожекция на филм, среща на поколенията и „Почетен знак на град Пловдив“ завърши поредицата от инициативи по повод 50 години от създаването на БНТ в Пловдив

С прожекция на филм, среща на поколенията и „Почетен знак на град Пловдив“ завърши поредицата от инициативи по повод 50 години от създаването на БНТ в Пловдив

2 (1) 11

22.12.2021

В Камерната зала на Драматичен театър Пловдив миналата вечер се състоя заключителното събитие, с което Регионален телевизионен център – Пловдив на БНТ постави точка на поредицата от инициативи,  с които през цялата 2021 година отбеляза 50 години от създаването си. Време, което се измерва с паметта на много значими събития, които са в основата на обществения живот и съдбата на хората от Пловдив и региона. Респектиращата 50-годишна история на първата извънстолична телевизия бе представена в специален филм – вълнуващ документален разказ, в който телевизионери от различни поколения се връщаха назад във времето с вълнуващи архивни кадри и коментираха през призмата на сегашната си оценка значими обществени събития и личности, както и създаването и историята на забележителни, чисто пловдивски, новаторски предавания.

В залата присъстваха част от доайените, много хора, чиито професионален път е бил свързан с пловдивската телевизия, както и целия настоящ екип на РТВЦ – Пловдив, партньори, приятели и съмишленици. Сред гостите бяха също Председателят на Общински съвет – Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, директорите на Държавна опера – Пловдив, Драматичен театър – Пловдив, НБ „Иван Вазов“, Радио Пловдив, медии, творци и обществени фигури.

Водещи на емоционалното преживяване „50 години БНТ Пловдив“ бяха Владислав Севов и Ангелина Маринова. Вечерта започна с тържествена церемония, в която Председателят на Общински съвет Пловдив инж. Александър Държиков връчи на БНТ- Пловдив, в лицето на ръководителя Деси Шишманова „Почетен знак на град Пловдив“. Припомняме, че Общински съвет- Пловдив, по предложение на Кмета Здравко Димитров гласува с пълно единодушие и прие решение № 262 от 29. 09. 2021 г., за удостояването на Регионален телевизионен център –  Пловдив с „Почетен знак на град Пловдив“. За първи път с това високо отличие се удостоява не отделна личност, а целия екип. Инж. Държиков прочете текста на решението, както и фактическото основание, което гласи: „За изключителна роля на регионалния телевизионен канал на държавната обществена телевизия за отразяване на широкия спектър от събития, процеси, проблеми и успехи от живота на град Пловдив, за ангажираността на Регионален телевизионен канал на БНТ – Пловдив към популяризиране на историята, съвремието и личностите на Пловдив, за отговорно отношение към процесите за създаване на обществена памет“.

За мен е огромна чест да ви връча това отличие, с което Пловдивски общински съвет удостои Регионалния телевизионен център- Пловдив за изключителната му роля при отразяване на обществения живот в Пловдив, за широкия спектър от популяризирани събития, личности, успехи, както и дебати във връзка с проблеми на град Пловдив. Половин век е сериозна възраст, но екипът на Регионалния телевизионен център винаги е обективен, актуален и модерен и определено Пловдив нямаше да бъде това, което е без вас. Много са нещата, които сте показали за града, като започнем от предаванията „За един милиард“, „Адрес 4000“, минем през Европейския месец на културата през 1999г. и да стигнем до Европейска столица на културата през 2019г.. Използвам случая да отправя специални поздрави към един от доайените на РТВЦ-Пловдив Петко Шойлеков, който бе двигателят за случването на това отличие“, заяви в своето слово инж. Държиков.

Поздрав от името на община Пловдив отправи и заместник-кметът Пламен Панов.

Всичко, което сме правили заедно през тези години направи така, че думата партньорство да избледнее, за да отвори път и врата към приятелството. Към личното и човешкото!  Поздравявам ви заради това, че никога не отстъпихте от най-важния принцип, когато говорим за медии и комуникации – обективността. Били сте и ще продължавате да бъдете коректив, толкова важно и за нас – политиците. Поредицата „ Открий Пловдив“, последното ни общо дело –  авторски проект на БНТ Пловдив , подарък за града и неговите хора, подготвен в партньорство и с подкрепата на Община Пловдив, отдел „Култура, археология и културно наследство“ се радва на огромен интерес.  Вярвам, че ще направим още много неща заедно. Има още много, което можем да свършим“ , каза заместник-кметът Пламен Панов.

В емоционално обръщение към екипа, първопроходците, приятелите и партньорите Деси Шишманова отправи думи на благодарност и подчерта, че това не е просто отбелязване на 50-годишнина, а истинска ретроспекция, в която в събитията, вкл. и по повод изложбата в Цар Симеоновата градина, колеги от различни поколения, свързали съдбата си с БНТ в Пловдив имаха възможност да се срещнат и да общуват отново.

„На вратата на Епископската базилика има надпис: Камъче по камъче, ръка за ръка“. Това важи и за нас. Ние сме като парченца от пъзел, като тези камъчета от мозайката. Всеки от нас има своето място и време. И макар да не познаваме отлично времето на другите парчета от пъзела, ние сме едно цяло! Това е БНТ в Пловдив“,  каза Деси Шишманова.

Тя припомни на гостите и надписа на фасадата на сградата на РТВЦ – Пловдив, където е изписан стих от „Добрите писма“ на Валери Петров. Той завършва с „Добрите писма са на път“ . „И защото голяма част от присъстващите тук са любители на Толкин, ще направя още една аналогия. Ние сме „задругата на БНТ в Пловдив. Ролите са ясно разпределени. Нека продължим да водим тази битка и да проправяме пътя на доброто и защото вярвам, че „добрите писма са на път“, каза още Деси Шишманова.

След прожекцията на филма „50 години БНТ Пловдив“, вечерта завърши на чаша вино във фоайето на театъра, в приятелски разговори, емоционални срещи и много снимки за спомен.

3,667 total views, no views today