Начало Пловдив днес С първа копка кметът Здравко Димитров даде старт на Водния проект

С първа копка кметът Здравко Димитров даде старт на Водния проект

воден проект_първа копка (2)

Стартира дългоочакваният Интегриран проект за водите на град Пловдив. Начало на първия етап на така наречения Воден проект даде кметът Здравко Димитров заедно с ресорния заместник-кмет Пламен Райчев, след като днес направиха първата копка на ул. „Средец“.

С това реално започна реконструкцията, модернизацията и доизграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води на град Пловдив, реконструкция на 12,276 км водопровод и 13,5 км канализационна мрежа в район „Северен“ и рехабилитация на главен колектор VII. В проекта са включени и около 700 сградни отклонения.

„Този проект е важен, защото ще осигури чиста питейна вода, а улиците няма да се наводняват след дъжд. Бързината на строителството няма да окаже влияние на качеството и поне 100 години не трябва да се подменя. Ще има специална организация на движението, като на места то ще бъде еднопосочно“, обясни кметът Здравко Димитров.

Община Пловдив работи в пълно съдействие с КАТ, Пътна полиция и ОП „Организация и контрол по транспорта“, за да може водачите на автомобили да са своевременно информирани за промените в движението и участъците, които ще се ремонтират.

Чрез на рехабилитацията на пречиствателната станция ще се намали притокът на вредни вещества и биогенни елементи във водоприемника, а подмяната на водопроводите ще намали значително физическите загуби на вода в града от 47,74% на 45.27%.

„Проектът е изключително сложен, особено в тази си първа част. Има много подземна комуникация, с която да се съобразяваме, включени са и голям брой улици. На моменти ще бъде прекъснато водоподаването, но целта е своевременно и бързо да го възстанови към гражданите“, коментира Пламен Райчев.

Управителят на ВиК Спартак Николов заяви, че ще съсредоточи громен набор от служители, които да участват в реализацията на проекта, тъй като дружеството е асоцииран партньор на Община Пловдив по проекта.

„Водоснабдителната система на Пловдив е една от най-тежките – от 4 помпени станции подаването става в кръг, за да се поддържа постоянно налягане. При спирания и пускания на водата ще се създаде напрежение в системата. Очакваме ремонтите в „Северен“ да окажат влияние и върху други райони“, посочи Николов и допълни, че актуална информация за планираните дейности ще бъдат качвани на интернет страницата на дружеството.

Общата стойност на Интегриран проект за водите на град Пловдив е 115 334 116,42 лв. От тях 80 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ, а 12 милиона лева са държавно съфинансиране, средствата от страна на Община Пловдив са 34 милиона лева. Основната му цел е гарантирането на оптимално отвеждане и пречистване на отпадъчните води, събирани в канализационните мрежи, които в момента се изхвърлят без съответното достатъчно пречистване, което да отговаря на заложените в Директива 91/271/ЕЕС изисквания.

В канализационната система на Пловдив страда от висока инфилтрация има маломерни колектори, изградени в миналото, които не успяват да осигурят оттичането на смесените води в дъждовно време и се причиняват наводнения.

Ще бъдат реконструирани близо 71 улици и булеварди в район „Северен“, като на първия етап се предвижда това да са 40. Срокът за изпълнението му е 18 месеца.

воден проект_първа копка (1) воден проект_първа копка (3) воден проект_първа копка (5) DSC_0456 DSC_0457

4,299 total views, no views today