Начало Актуално Талантливата актриса Йоана Буковска – Давидова ще е водещ на тазгодишната церемония на Награди „Пловдив“

Талантливата актриса Йоана Буковска – Давидова ще е водещ на тазгодишната церемония на Награди „Пловдив“

IMG_6438

15.03.2022

Талантливата актриса Йоана Буковска – Давидова, която тази вечер пловдивчани ще имат удоволствието да видят в постановката „Мъжете предпочитат да излъжат” в Дома на културата, се срещна днес със заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Това не е първата среща между двамата, но днес стана ясно, че изключително популярната и обичана актриса приема поканата да бъде водещ на тазгодишната официална церемония по тържественото връчване на най-престижното отличие в областта на културата в града под тепетата НАГРАДА „ПЛОВДИВ“.

Церемонията, на която ще бъдат отличени  творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година, ще се състои на 18 май 2022 г, от 19.30 часа. Своеобразен домакин ще бъде Държавен куклен театър Пловдив, който през настоящата година чества своя 75- годишен юбилей.

По време на срещата си днес, Пламен Панов и Йоана Буковска – Давидова обсъдиха детайлите на още един интересен проект, който ще бъде реализиран съвместно между актрисата и община Пловдив. За сега той се пази в тайна, но със сигурност ще бъде много приятна изненада за пловдивчани.

Йоана Буковска–Давидова е сред най-популярните и обичани съвременни наши актриси, носителка на петнайсет театрални и филмови награди, а пано с нейни отпечатъци има на Стената на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Завършила е актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Снежина Танковска и доц. Андрей Баташов. Играла е на сцените на Театър 199 „Валентин Стойчев”, „Българска армия“, „Сълза и смях“, Народен театър „Иван Вазов“, както и в театри из цялата страна – Пловдив, Ямбол, Пазарджик, Казанлък, Разград, Плевен, Русе, Перник, Велико Търново, Шумен, Варна. И е оставила незабравими образи с десетките си роли в прочути театрални творби на Тенеси Уилямс, Стефан Цвайг, Аугуст Стриндберг, Уилям Шекспир, Бокачо, Шилер, Жан Ануи, Жан Кокто, Морис Метерлинк, Франк Ведекинд, Агата Кристи, Ингмар Бергман, Джон Пристли, Лив Улман, Маргьорит Дюрас, П. К. Яворов, Димитър Талев, Антон Страшимиров, П. Ю. Тодоров, Камен Зидаров, Димитър Димов и много други.

Между 1995 и 2020 тя се е снимала в 26 български, френски и американски филма, участвала е в 16 телевизионни продукции, сред които и сериалите „Откраднат живот“, „Под прикритие“, “Дунав мост”, „Патриархат”, френски и английски продукции, както и детски филмови поредици.

В момента зрителите следят с интерес участието на Йоана Буковска -Давидова в ролята  ѝ на прокурор в драматичната поредица „Лъжите в нас“.

3,082 total views, no views today