Начало Събития Третото издание на Националната кампания „Чети с мен“ ще е в Пловдив. Събитието по инициатива на Президента Росен Плевнелиев е част от „Пловдив чете“

Третото издание на Националната кампания „Чети с мен“ ще е в Пловдив. Събитието по инициатива на Президента Росен Плевнелиев е част от „Пловдив чете“

IMG_0803-111По инициатива на държавния глава Росен Плевнелиев на 11 юни, събота, ще се проведе третото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Чети с мен“.

Инициативата е с начало 11.00 часа в Цар Симеоновата градина в Пловдив във Виенския павилион, където президентът Плевнелиев, писатели, известни музиканти, артисти и политици, ще четат откъси от любими книги. Програмата ще продължи до 12.15 часа, като едновременно с това ще има съпътстващи събития и в десетки населени места в цялата страна.

Специален гост на третото издание на „Чети с мен“ ще бъде холандската принцеса Лаурентин, посланик на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността, председател на фондация The Reading and Writing. Откъси от книги ще четат също: Иван Тотев, кмет на Пловдив; Владимир Пенев, актьор, бивш министър на културата; Мартина Вачкова, актриса; Божана Апостолова, издател, организатор на „Пловдив чете“; Поли Генова, певица; Рафи,певец; Ирмена Чичикова, актриса; Георги Господинов, писател; Валентин Танев, актьор; Владимир Левчев, писател; Дони, певец; Нети, актриса и певица. Водещ на събитието ще е актьорът Стефан Щерев.

От 12.20 часа всички участници и гости ще разгледат  павилионите на „Пловдив чете“.

Инициативата на президента Росен Плевнелиев се провежда с подкрепата на Община Пловдив, Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Асоциация „Българска книга“, Съюза на народните читалища, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондациите „Глобални библиотеки“ и „Детски книги“, както и на сайтовете „Аз чета“, „Книголандия“ и Love Theater.

В 14:45 часа, Президентът Плевнелиев ще се включи в Годишната конференция „Образование за успех на всяко дете“ в новата сграда на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Съорганизатори на събитието са  „Заедно в час“ и „Америка за България“.

По-късно, около 15:20 часа, Президентът на Републиката ще разгледа и ателиета на One Design Week, 2016. Той ще посети няколко изложби и уъркшоп-изложбата на Дейв Хакенс (Холандия) и „Млад конструктор“ (България) в Градската художествена галерия, ул. „Княз Александър I“ .

 

13,131 total views, no views today