Пловдив – Широка лъка

В архитектурно-етнографския резерват село Широка Лъка се намират многобройни къщи, съхранили характерната родопска архитектура, калдъръмените улици и сводестите мостове на реката. Характерният говор, песни и обичаи на местните хора ще ви потопят в атмосферата на това очарователно селце.

90 обекта тук са обявени за паметници на културата. Най-старите датират от началото на 19 век. Едно от емблематичните места, които могат да се посетят е Етнографският музей Згуровски конак, подреден като родопска къща от края на XIX век, както и църквата Успение Богородично, построена през 1834 г. за 38 денонощия от цялото население на Широка лъка. Други интересни забележителности са родната къща на българския православен духовник Екзарх Стефан I, паметникът на Капитан Петко войвода и къщата, която е била негов щаб.

В центъра на селото се намира Туристическия информационен център. Само на 7 км от Широка лъка, в посока Девин, са Беденските минерални извори, скалните феномени Момата и Главата, Лятната гора, както и параклисите Св. Теодор Стратилат, Св. Св Кирил и Методий и Св. Атанас.

15,672 total views, no views today