Пътища на виното

Винзавод Асеновград e прочут с производството на бели и червени вина. С особена популярност се ползва виното от българския сорт мавруд. Асеновградският мавруд е нарицателна марка за вино от този сорт. С високо качество са и вината от класическите сортове каберне, мерло, а така също и вината от по-малко известни и разпространени сортове.

Брестовица е утвърден център на винопроизводството в региона, намира се на 20 км южно от Пловдив. До селото се стига със собствен превоз по два маршрута – на запад по бул. „Пещерско шосе“ през село Кадиево и на юг по Коматевско шосе през село Коматево. Може да се използва и междуселищен автобус от автогара „Юг“. Тук работят ВИ „Тодоров“, ВИ „Брестовица“, винарска къща „Бонини“, ВИ „Вила Винифера“ и ВИ „Нов живот“. През цялата година тези изби се посещават от много туристи, любители на виното, за които има специални дегустационни зали и винарски таверни с вкусни специалитети. Организират се интересни фестивали на виното

Брестник  е разположен на около 10 км южно от Пловдив. Тук продължава традицията за домашно приготвяне на вино. Провеждат се фестивали на произведени в домашни условия вина.

14,642 total views, no views today