Начало Събития Уникална фотоизложба припомня Пражката пролет през 1968 г.

Уникална фотоизложба припомня Пражката пролет през 1968 г.

Invitation_21.08.1968

Почетното консулство на Чешката република в Пловдив и Чешкият център представят изложба от 40 автентични черно-бели фотографии „21 август 1968: Краят на Пражката пролет“

Със съдействието на Почетното консулство на Чешката република в Пловдив, Чешкият център ще представи в града изложба от 40 черно-бели фотографии „21 август 1968: КРАЯТ НА ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ“. Куратор на уникалните снимки е чешката фотографка Дана Киндрова. Изложбата ще бъде открита на 18 юни 2018 г., понеделник, в 11 часа във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“ (ул. „Гладстон“ 15).

Кураторът на проекта Дана Киндрова е също така фотограф и темата за съветските войски не й е чужда. През 1990 – 1991 г. заснема оттеглянето им от Чехословакия, а впоследствие, след като преди 15 години издава публикация на тази тема, решава да събира фотографии, запечатали тяхното „пристигане“. Четири години издирва снимки не само сред фотографи, наследници на авторски права, колекционери, но и в архивите на много институции.

Изложбата представя подбор на снимки от август 1968 г. от общо 19 фотографи и от пет архива – Густав Аулехла, Ян Бартушек, Яромир Чейка, Бохумил Доброволски, Иржи Егерт, Йозеф Хник, Дагмар Хохова, Мирослав Хуцек, Мирослав Кхол, Либуше Киндрова, Владимир Ламер, Мирослав Мартиновски, Милон Новотни, Антонин Нови, Ян Рейх, Иржи Стивин, Даниела Сикорова, Иржи Вшетечка и Вацлав Тоужимски, който заснема драматичните моменти в Либерец. Има кадри от архива на Чехословашката телеграфна агенция, Северночешкия музей в Либерец. Фотографии е предоставила и бившата главна редакторка на списание „Чехословашка фотография“ (Československá fotografie) Алена Шоуркова, която се сдобива с тях след като неизвестен автор пуска снимките в пощенската й кутия.

Снимките са отпечатани върху пенокартон, т.е. не става въпрос за увеличени оригинали, защото през 70-те и 80-те години в Чехословакия не е било възможно да се показват фотографии, запечатали нахлуването на войските и авторите старателно са пазили негативите.

Всички фотографии са разпечатани от сканирани копия, направени от оригиналните негативи и благодарение на тази техника качеството им е много добро.

„Военната окупация на Чехословакия позволява на консервативните сили в комунистическата партия да спрат демократизацията на обществото, да овладеят ситуацията и да сключат договор за временното пребиваване на съветските войски. Това „временно пребиваване“ продължава през следващите две десетилетия. На чехословашка територия, в рамките на наложения договор, се настанява т. нар. Централна група войски на Съветската армия, която наброява приблизително седемдесет и пет хиляди войници, разполагащи с тежко оборудване и самолети.“ /Дана Киндрова/

За повече информация:

Силвия Дерибеева

Чешки културно – информационен център София

Тел. 0886156172, Еmail: deribeeva@czech.cz

http://sofia.czechcentres.cz

д-р Иван Соколов

Почетен консул на Чешката република в Пловдив

Tел.: +359 32 26 65 00, +359 889 005 000, E-mail: i.sokolof@abv.bg

2,395 total views, 6 views today