Начало Актуално Уникалният Голям детски концерт в МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” празнува своя 10-годишен юбилей

Уникалният Голям детски концерт в МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” празнува своя 10-годишен юбилей

ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ 29 МАЙ

26.05.2022

Уникалният Голям детски концерт в Пловдив, сбъднал една от прекрасните идеи на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” – случващата се на живо приемственост в изкуството, превърнат не само в традиция, но и в емблематичен акцент на фестивала, празнува своя десет-годишен юбилей.

За десети пореден път, това изключително значимо младежко събитие ще привлече младежката публика и любознателната общественост към откритата сцена на Римския стадион. На тази сцена, прославила се като един от най-посещаваните туристически обекти, с отглас от древния Филипопол, където някога се провеждали прочутите Питийски игри, съпровождани и от музикални състезания, днес всяка пролет си дават среща индивидуални изпълнители и състави от цяла България, отдали талант и сърце на музикалното изкуство.

За десет години повече от 1200 талантливи млади изпълнители са музицирали с огромен успех на сцената на Голям детски концерт. Винаги изненадващите, оригинални форми на този проект, с почит към миналото и с поглед към настоящето и бъдещето, ежегодно представят разнообразни платформи, жънещи триумфален успех.

Неизменен партньор в това голямо събитие за Пловдив и цяла България през годините е НУМТИ „Добрин Петков“. Концертът, който поставя началото на тази изключителна традиция преди повече от 10 години, е под наслов „Небесни звуци за кавал и струнни“ с участието на оркестъра на НУМТИ със солист знаменития Теодосий Спасов, наричан с възхищение от публиката “Кавалджия номер Едно на планетата”.

Тази година на 29 май от 18.30 ч. на Римския стадион ще бъде ознаменуван десет-годишният юбилей на Голям детски концерт – „Небесни звуци за кавал и струнни II“, който ще очертае своеобразен паралел с началото и отново ще представи талантливия оркестър на НУМТИ „Добрин Петков“ със солист Теодосий Спасов и диригент Константин Добройков! Както във всички предишни издания, Голям детски концерт ще посрещне своята вярна публика от деца, ученици и студенти, техните родители, баби и дядовци.

Входът е свободен!

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” се финансира от Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “МузикАртисимо”, Министерство на културата.

Уникалният Голям детски концерт е част от програмата на „Празник на детето в Стария град“ 29.05. – 05.06.2022 г., за който ОИ „Старинен Пловдив“ подготвя поредица от интересни събития.

 

29 май (неделя), Римски стадион

18:30 ч. – ДЕСЕТИ ЮБИЛЕЕН ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ

„Небесни звуци за кавал и струнни” II с участието на: Оркестър на НУМТИ „Добрин Петков”, солист ТЕОДОСИЙ СПАСОВ – кавал, диригент КОНСТАНТИН ДОБРОЙКОВ – част от програмата на XIII-то издание на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща”

 

616 total views, no views today