Начало Актуално Фасадата на една от най-впечатляващите къщи в Стария град грейна в оригиналния си вид

Фасадата на една от най-впечатляващите къщи в Стария град грейна в оригиналния си вид

1 4

7 преди

 

27.01.2022

Днес комисия от Министерство на културата прие работата по реставрацията на къщата на Верен Стамболян

 

Комисия, назначена със Заповед на Министъра на културата, днес прие реставрацията на фасадата на къщата на Верен Стамболян - културна ценност с категория „национално значение“, част от Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив”.

В състава на комисията, съгласно чл. 83а от ЗКН, са включени представители на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към МК, представител на НИНКН и на Община Пловдив. Директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева-Дечева и инж. Константин Константинов – представител на фирмата изпълнител „Рестстрой“ ЕООД представиха пред комисията доклад и пълната документация за процеса на реставрация.

Припомняме, че от 2021 г. Общински институт „Старинен Пловдив“ има сключен договор с МК по проект за предоставяне на целева финансова подкрепа за извършване на консервационно-реставрационни работи на фасадата на къщата на „Верен Стамболян“ на стойност 101 000 лв. След проведена обществена поръчка, за изпълнител е избрана фирма „Рестстрой“ ЕООД. Дейностите по реставрацията на фасадата бяха извършени от екип с ръководител Елена Кривошиева, по проект на Никола Стоянов. Те приключиха в края на ноември 2021 г., а къща Стамболян след двадесет години възвърна богато декорираната си фасада, една от най-впечатляващите на територията на Стария град.

Къщата на Верен Стамболян, разположена на югоизточния склон на Джамбаз тепе е построена през втората половина на XIX век. Представлява двуетажна симетрична сграда с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна декорация. От 70-те до края на 90-те години на миналия век, сградата е била предоставена за творческа база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив. През 2001 г. мазилката на богато декорираната и фасада е подменена с нова, но изписването не е възстановено. От 2010 г. в къщата е разположена постоянната експозиция с произведения на известния пловдивски художник Димитър Киров.

3,056 total views, no views today