Начало Актуално Фондация „Изкуството през вековете” представя съвременно изкуство, карвинг и музикотерапия

Фондация „Изкуството през вековете” представя съвременно изкуство, карвинг и музикотерапия

Baner

Ако се чудите кое обединява бароковите концерти, римските аристократи и венецианските карнавали със съвремието ни, то със сигурност това е светлината. Светлината на свещите и изкуството на венецианските майстори – Карвинг.

На това събитие ще разберете коя е тайната на карвинг свещите и кое ги прави толкова специални, защо венецианските майстори още през XVI век разработват тази техника и как тя намира отражение в социалния живот по времето на Възраждането.

Във втората част на събитието ще научите за  влиянието на музиката като терапия върху съвременното общество. Нейното асоциативно въздействие ще се визуализира в художествена творба с музикално съдържание, която ще бъде нарисувана на момента.

В „Резонанс на сетивата” участват не само известни пловдивски творци, но и специалисти в областта на медицината, които ще разкрият в научен контекст как музиката влияе върху биохимичните процеси в натурата на един творец. Това са доц. д-р Георги Митев, д-р Тодор Стоев, Динко Ненов и Мария Аргирова.

Датата е 30 юли 2020г., начален час – 19.00 часа, а мястото е Пловдивски Културен Институт

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2020 година.

Независимо дали става дума за изработка на венециански барокови свещи, композиране на литература или зашеметяващ рецитал на пиано, изискването за художествен усет, необходим за успех и възхищение сред почитателите във всички тези области, произтича от креативността. Повечето хора смятат, че креативността е нещо вродено или дори, че е част от личността. Ние смятаме, че способността за творчество не зависи изцяло от гледна точка „ вие или имате, или не “. Вярваме, че като родители и възпитатели трябва да разбираме креативността като един непрестанен процес, който трябва да се развива. За разлика от хората, които твърдят, че творчеството не може да бъде научено, разработено, преподавано и усетено, че даден човек има ограничение на своя творчески потенциал, ние вярваме, че креативното мислене трябва да бъде насърчавано и преподавано. Мисията на “Изкуството през вековете“ е да популяризира  карвинга  в България.  Нашата дългосрочна цел е да изградим общност, в която изкуството да бъде обединяващ фактор и ценен ресурс в комуникация между хората.  На нашите събития и обучения ще се докоснете не само до карвинга, но и до живописта и скулптурата . Уверяваме ви, че изящната простота в детайлите на карвинга, която е огледало за разбирането на света и на древните източни народи, ще остави траен отпечатък в съзнанието ви по един докосващ и различен начин, представят мисията си организаторите от Фондация „Изкуството през вековете”.

3,399 total views, no views today