Начало Събития Хор „Евмолпея” се върна от Одрин с покана за повторно гостуване наесен

Хор „Евмолпея” се върна от Одрин с покана за повторно гостуване наесен

3

В деня на младежта, който се празнува в цяла Турция на 19-ти май, жителите на град Одрин имаха удоволствието да се порадват на своите специални гости – момичетата от хор „Евмолпея”. Поканата към пловдивския девически хор е отправена по инициатива на Генералния консул на Република Турция в гр. Пловдив г-н Хюсейин Ергани и лично от валията на Одрин г-н Гюнай Йоздемир. И поканата не е случайна , тъй като одринчани помнят и няколкото участия на евмолпеите в техния град в различни културно-дипломатически мисии през годините. Тъй като хор “Евмолпея” е състав в тийнейджърска възраст, участието в Деня на младежта и детето е близко като тематика на самите хористи и те бяха силно мотивирани да споделят своя опит с връстниците си от Турция. Освен това, независимо от факта, че държавите са съседни, младежите от двете страни на границата не познават в дълбочина културата и историята на Турция и България. Подобна културна мисия бе от двустранна полза и спомогна да укрепват добросъседските отношения.
На концертната програма, организирана на естрада на главната улица на града, присъстваха ръководители на града и областния управител (валията), редица дипломатически лица и г-жа Радослава Кафеджийска – Първи секретар от Генералното консулство на България в Одрин. „Евмолпея” предизвика нестихващи аплодисменти и поредица от предложения за бъдещи участия в различни градове на Турция – Одрин, Бурса, Истанбул, Текир даг. Ректорът на Тракийския университет, валията и кметът на Одрин лично поздравиха състава и похвалиха както изпълненията, така и чудесната визия на хора.
Благодарение на прекрасните си гласове девойките получиха и изненадваща покана да останат още един ден, като се включат в храмовия празник на църквата „Св. Св. Константин и Елена” с източно-православни песнопения. Предложение, което за съжаление на паството те не можаха да приемат.
3

1

2

6,729 total views, no views today