Начало Актуално Анести Тимчев се срещна с представители на Норвежката асоциация на местните и регионалните власти по въпроса за въздействието на климатичните промени

Анести Тимчев се срещна с представители на Норвежката асоциация на местните и регионалните власти по въпроса за въздействието на климатичните промени

viber_изображение_2022-11-03_16-24-07-186 viber_изображение_2022-11-03_16-24-09-216

Зам.-кметът по екология Анести Тимчев се срещна с норвежките партньори по проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“. На официална среща в Община Пловдив Тимчев приветства представителите на Норвежката асоциация на местните и регионалните власти и Западно-норвежкия изследователски институт за първи път в Пловдив.

Главната цел на проекта е да подготви местните власти да избират и прилагат конкретни мерки за адаптация към климатичните промени в големите градове. Освен Пловдив в него участват още Бургас, Варна, Кърджали, Русе, Сливен, София и Стара Загора.

Във връзка с изпълнението на проекта в Пловдив предстои да бъде осъществена мярка за справянето с наводнените улични платна в подлези  по поречието на река „Марица“ в случаите на поройни дъждове. За целта ще бъдат изградени специални съоръжения, които ще отвеждат дъждовната вода директно в р. „Марица“ и ще спомогнат за отводняването на невралгични участъци от пътната инфраструктура в града. По време на посещението си норвежките представители се запознаха с местата, на които ще бъде реализирана проектната идея за отводняването, и споделиха опита си на място.

„Прекрасно е това, че вие, заедно с осем от големите общини в България и експерти от Националния доверителен еко фонд (НДЕФ), сте взели в ръцете си един изключително важен проблем. Двустранното сътрудничество е много ценно за нас и се надявам занапред да имаме възможността да работим и по други проекти и да решим повече проблеми заедно“, заяви Анести Тимчев по време на срещата. Той изрази готовност и за  създаването на поредица от форуми, заедно с НДЕФ, на които да бъдат обсъдени важни въпроси свързани с екологията и да бъде обменен положителен опит.

„От осемте български общини, проектите в Пловдив и Варна са най-близки до проблемите, които ние решаваме в Норвегия. Надявам се, че този пилотен проект ще вдъхнови реализирането и на други подобни в града“, споделиха представителите на Норвежката асоциация на местните и регионалните власти. Те допълниха, че изследователката работа през годините им е показала, че градовете по света имат капацитета да предложат и реализират решения, които да имат отражение върху политиките за адаптиране към изменението на климата на национално ниво.

На срещата присъства и директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева.

2,990 total views, no views today