Начало Пловдив днес Ателие 3 спечели конкурса за реновирането на пространството пред Дом на културата “Борис Христов” в Пловдив

Ателие 3 спечели конкурса за реновирането на пространството пред Дом на културата “Борис Христов” в Пловдив

image (1)На 21-ви май Общински съвет Пловдив избра проекта на Ателие 3 за победител в конкурса за реновирането на пространството пред Дом на културата “Борис Христов” в Пловдив.

Ателие 3 е основано като архитектурно дуо от Мирослав Велков и Доника Георгиева. Днес част от екипа са и архитектите Десислава Ковачева и Георги Кунчев. Имат редица реализирани проекти – плод на различни партньорства.  Участват и в множество конкурси. В подхода си към всяка задача са водени от  пространствения, културен и социален контекст на мястото.

Община Пловдив и ONE ARCHITECTURE WEEK благодарят на всички участници в този конкурс. Целта на конкурса бе не само полагането на първата стъпка в реновирането на площада пред Дома на културата. Една също толкова важна цел на това състезание е да се покаже, че в България конкурси могат да се правят честно и прозрачно. С решението на Общински съвет Пловдив процедурата по избор на проект приключва. И започва процеса по изготвяне на работен и технически проект от страна на победителя.

За ONE ARCHITECTURE WEEK:

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за архитектура, чието следващо издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г. и под името SOFIA ARCHITECTURE WEEK, той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. Темата за 2015 г. е „При-общена река“, а кураторка е Мерве Бедир.

6,997 total views, no views today