Начало Събития Галерия „Занаяти“ представя „живите“ кукли от плъсти на Румяна Герчева

Галерия „Занаяти“ представя „живите“ кукли от плъсти на Румяна Герчева

34388195_609131336120806_3181359576968593408_n

Регионална занаятчийска камара – Пловдив кани пловдивчани и гости на града на откриването на изложба на кукли и пана от плъсти на майстор Румяна Герчева в галерия „Занаяти“ (ул.“Д-р Вълкович ” № 3 – 1 етаж) днес 5 юни 2018 г., вторник, в 18 часа.
Час по-рано, авторката ще разкаже и демонстрира тънкостите и техниките при изработване на уникалните кукли.

Румяна Герчева е майстор на художествените занаяти, член на регионалната занаятчийска камара в Шумен. Тя представя автентични кукли от плъстена вълна и пана изработени по специална техника, датираща от дълбока древност. Всяко произведение има своя духовен заряд, защото в него, авторката е вложила конец осветен, лично от нея на Божи гроб.

Плъстенето е единственият занаят, за който никой народ не може да каже „това е мое”, не може да претендира, че го е открил, разпространил и съхранил. Нуждата на древния човек при номадския суров начин на оцеляване го е принудила, без познание по химия да открие сплъстяването на вълнените нишки за първите облекла, първите домове, първото изкуство. Чрез плъстене се изработват всякакви предмети и пособия. В Копривщица все още има къщи, чиито стени са от сплъстена вълна. Плъстенето е най-старият начин за правене на тъкани, за който не трябват нито инструменти, нито оборудване. Плъстите са нетъкана материя, произведена от разчепкана овча вълна, подложена на топлина, влага и натиск или претъркване. Процесът е „налучкан” преди 8000 г. пр. н. е., когато Земята е била повече в ледници – далеч, далеч, назад в Палеолита.

7,909 total views, no views today