Начало Актуално Директорът на Дирекция „ЕУО“ Вяра Колева участва в кръгла маса на тема качеството на въздуха в Пловдив

Директорът на Дирекция „ЕУО“ Вяра Колева участва в кръгла маса на тема качеството на въздуха в Пловдив

viber_изображение_2022-11-18_16-59-44-963

Директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева взе участие в кръгла маса на тема „Здравословните градове като механизъм за подобряване на общественото здраве. Качество на въздуха в град Пловдив“. Експертната среща се организира от сдружение „Въздух за здраве“ и фондация „Фридрих Еберт“, а целта е да се насърчи общественият дебат по темата за преминаването на градовете в България от замърсяваща към зелена икономика.

„Всички ние трябва да се подготвим за настъпващите климатични промени“, заяви директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева, която представи политиките на Община Пловдив за изменение на климата и подобряване на качеството на атмосферния въздух.

„По програма „Околна среда“ в момента тече проектът за подмяна на старите отоплителни уреди с по-екологични алтернативи. Общината подписа и договор за техническа помощ по европейската програма за адаптация и изменение на климата LIFE. В момента изпълняваме и проект, чрез който да прилагаме конкретни мерки за адаптация към климатичните промени. По него предстои да бъде осъществена мярка за справянето с наводнените улични платна в подлези  по поречието на река „Марица“ в случаите на поройни дъждове“, коментира още Колева. Тя припомни, че наред с тези програми Община Пловдив създаде и Експертен съвет по качеството на атмосферния въздух.

По време на кръглата маса стана ясно, че са необходими постоянни действия за насърчаване на здравословни градски дейности, които да допринасят за намаляване на въздушното замърсяване и свързаното с него въздействие върху здравето.

Сред лекторите бяха членовете на лекарска мрежа „Въздух за здраве“ д-р Веселка Христамян, д-р Костадин Костадинов, представители на Медицински университет, Пловдив, ПУ „Паисий Хилендарски“ и др.

По време на събитието беше представен и проект за изграждане на велосипедна инфраструктура в Пловдив и околните села от Милена Найденова от гражданско обединение „Велоинфраструктура“. Урбанистът Владимир Петров посочи част от мерките на Община Пловдив за изграждане на устойчива градска среда и подобряване на КАВ.

viber_изображение_2022-11-18_16-59-44-170 viber_изображение_2022-11-18_16-59-44-691

3,633 total views, no views today