Начало Актуално Днес започва Международният фолклорен фестивал Пловдив 2022

Днес започва Международният фолклорен фестивал Пловдив 2022

Днес започва един от най-обичаните пловдивски фестивали. За 26-ти път община Пловдив е организатор, а градът – домакин на Международния фолклорен фестивал. Един истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Част от Културния календар на града, и тази година той става място за среща на красотата , таланта и доброто настроение, провеждащ се едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив.

След 2-годишна пауза заради ковид ограниченията, от 25 до 29 юли ще видим изпълненията на представителни фолклорни състави от Аржентина, Бразилия, Румъния, Грузия, Турция. От българска страна – домакини са Фолклорен Ансамбъл „Тракия“ – Пловдив с главен художествен ръководител: проф. д-р Даниела Дженева и Фолклорен Танцов Ансамбъл „Дилянка“ с художествен ръководител Мария Кьосева, който чества своя 30-годишен юбилей със специален концерт-спектакъл.

От днес до петък – 29-ти юли, всяка вечер от 17.30 часа ще се има дефилетата на съставите по маршрут от „Дом Левски”, през Главната улица до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където от 18.00 ч. ще се изнасят кратки концерти.

Официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър са с начало от 20:00 ч. ВХОД СВОБОДЕН!

25 юли, понеделник

18.00ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Аржентина, ФА Тракия, Турция, Румъния, Грузия, Бразилия и ФТА Дилянка

20.00ч. Тържествено откриване на XXVI Международен фолклорен фестивал на Античен театър с участието на колективи от Аржентина, ФА Тракия, Турция, Румъния, Грузия, Бразилия и ФТА Дилянка

26 юли, вторник

18.00ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Бразилия, Аржентина, Грузия и Румъния

20.00ч. Концерт на Античен театър с участието на колективи от Бразилия, Аржентина, Грузия и Румъния

*Концерт на ФТА Дилянка и ансамбълът от Турция в град Пещера

27 юли, сряда

18.00ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Аржентина и Грузия и ФТА Дилянка

20.00ч. Концерт на Античен театър с участието на колективи от Аржентина и Грузия

Концерт -спектакъл на ФТА Дилянка „Със стъпките на миналото към магията на бъдещето“ по повод 30 години от създаването на ансамбъла

*Концерт на колективите от Румъния и Бразилия в град Пещера

28 юли, четвъртък

18.00ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи Аржентина, Бразилия, Турция, Румъния и Грузия

20.00ч. Концерт на Античен театър с участието на колективи от Аржентина, Бразилия, Турция,

Румъния и Грузия
29 юли, петък

10.30ч. Официална среща на представители от колективите от чужбина с Кмета на Пловдив Здравко Димитров и размяна на подаръци в залата на община Пловдив, (пл. Стефан Стамболов 1)

18.00ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Бразилия, Турция, Грузия, ФА Тракия и ФТА Дилянка

20.00ч. Тържествено закриване на XXVI Международен фолклорен фестивал на Античен театър с участието на колективи от Бразилия, Турция, Грузия, ФА Тракия и ФТА Дилянка

АРЖЕНТИНА

БАЛЕТ „FOLKLORICO DE LA PROVINCIA DE SANTA CRUZ“

През февруари 2016 г. се полага началото на балета FOLKLORICO DE LA PROVINCIA DE SANTA CRUZ. В репертоара на този проект има десет фолклорни произведения, които са събрани с работата и приноса на най-значимите хореографи в Аржентина като Ариел Соса, Флоренсия Пасони, Фернандо Родригес, Лео Сантандер и др.

Проектът FOLKLORICO DE LA PROVINCIA DE SANTA CRUZ е реализирал гостувания в редица градове на провинция Санта Круз, а на национално ниво, през 2015, 2016, 2017 и 2019, балетът е определен като официалния танцов състав за откриването на най-популярния фестивал в Кордоба „Исус Мария“. Танцьорите участват и в многобройни телевизионни програми. Гастролирали са в Турция, Филипините, Колумбия, Саудитска Арабия, Румъния, България и др.

БРАЗИЛИЯ

КУЛТУРНА АСОЦИАЦИЯ FLOR RIBEIRINHA

Повече от 25 години културната асоциация Flor Ribeirinha работи за опазването, поддържането, защитата и разпространението на автентичната бразилска култура, и по специално Siriri и Cururu, както и други форми като Boi Bumbá, Frevo, Samba и т.н.

Flor Ribeirinha е основана в град Куяба, щата Мато Гросо в Бразилия, в историческата общност, наречена Сао Гонсало Бейро Рио, където асоциацията се грижи за опазването на традициите, свързани с празниците на светци, производството на глинени съдове и типични храни и напитки.

От 2010 г. групата Flor Ribeirinha е гастролирала на Американския континент, посещавайки страните Перу, Парагвай и Аржентина. В партньорство с Бразилската федерация за народни изкуства – FEBRARP BRASIL Flor Ribeirinha участва в големи международни фолклорни фестивали в Европа, включително във Франция – Мартиг, Монтоар и Конфоланс, в Италия – Тарченто, Апиро и др., а през 2016 г. се състезава в „Cheonan World Dance Festival“ в Южна Корея, завоювайки престижното 2-ро място. През 2017 г. групата участва в един от най-големите конкурси за изкуство и култура – „18th Festival of Buyukçekmece“ в Турция, представяйки шоуто MATO GROSSO DANÇANDO BRASIL, с което представя традиционните бразилски танци с многобройните и характерни нюанси, ритми и жестове.

РУМЪНИЯ
ФОЛКЛОРНА ГРУПА “ДОР ТРАНСИЛВАН”
„Дор Трансилван“ е една от най-известните румънски фолклорни групи. Тя е истински пазител на румънските народни песни и танци от мултикултурния регион Трансилвания. Групата е основана през 1994 г. и има удивителна дейност за този период.

Средната възраст на членовете на групата е около 20 години и повечето от тях са ученици и студенти. „Дор Трансилван“ има богат репертоар: песни, танци и традиционни обичаи от всички региони на Румъния. Заради добрата си хореография и отличен оркестър, групата е подходяща за всякакъв вид шоу, концерти на открито и др. Изпълняваните от тях сюити са от известни исторически региони на Румъния: Оас, Бихор, Молдова, Кодру, Чинтау.

През годините групата участва в много европейски фестивали във Франция, Италия, Чехия, Англия, Белгия, Полша и др. като е носител на редица награди и купи. През миналата година, на Международния фолклорен фестивал от Италия-Горица, групата е отличена със специалната награда за инструментал и виртуозност.

ГРУЗИЯ
АНСАМБЪЛ „ЙОЛОЩЕБАМИ”

Детският грузински национален танцов ансамбъл „Yiloshtyebami“ е създаден през 2005 г. като база на средното училище и Дома на творчеството в района на Зугдиди. Творчески ръководител на ансамбъла е хореографът Георги Сурмава. От създаването си Йолощебами печели първи места в републиканските фестивали-конкурси в Тбилиси и Батуми. Ансамбълът е в 3-та възрастова категория и наброява близо 100 танцьора.

Репертоарът на ансамбъла включва оригинални грузински танци, но с нови творчески композиции. На сцените в Пловдив ще се представят танците: „Мтиулури“, „Хоруми“, “Парикаоба”, “Аджарули”, “Сванури”, „Моксеури“, “Рачули”, „Афхазури“, “Хевсурули”.

Всички носии са автентични, а музиката се изпълнява със съвременни инструменти. През тази година ансамбълът получи Гран При на Републиканския фестивал в Батуми и препоръка от Дружеството за развитие на културата и туризма за участие в Международните фестивали в Сливен и Пловдив. Ансамбълът е гастролирал в Румъния, Турция, Украйна, Русия, България и др.

ТУРЦИЯ
KUZEYİN USAKLARİ FOLK DANCE GROUP

Фолклорна танцова група „Кузейин Усаклари“, Анкара, Турция функционира от 2003 г. В социалните им проекти, изпълнявани на принципа на доброволчеството, фолклорните танци и музикалните дейности се използват като специфични средства за развиване на споделен екипен дух и подобряване разбирането за лична и групова отговорност.

Групата за народни танци „Kuzeyin Usaklari“ е международно призната и се радва на топло посрещане по време на многобройни представления и фестивали в Турция и чужбина. Артистите стриктно поддържат имиджа на автентичната турска култура в нейния оригинален вид.

Групата за народни танци „Кузейин Усаклари” имаше честта да бъде първото и единствено сдружение за народни танци, участвало във финалите на „Турски талант” през 2011 г., като счупи рекордите по рейтинг в турските телевизии.

БЪЛГАРИЯ
ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ“ – ПЛОВДИВ

Главен художествен ръководител: проф. д-р Даниела Дженева

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ гр. Пловдив е създаден през 1974 г. Творческият му облик е създаден от проф. Кирил Дженев, но се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора. Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите.

Вече 45 години „Тракия“ е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области.

До сега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и в повече от 60 страни по света. Ансамбъл „Тракия“ е емблема за град Пловдив и уникално Българско постижение за световната сценична култура.

БЪЛГАРИЯ
ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „ДИЛЯНКА“

Главен художествен ръководител: Мария Кьосева

Фолклорен Танцов Ансамбъл „Дилянка“ гр. Пловдив е създаден през 1992г. от хореографа Мария Кьосева. В ансамбъла танцуват над 100 момичета и момчета, разделени в три групи – подготвителна школа, средна група и младежка формация. В репертоара на “Дилянка“ са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и динамика на танците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина. Вече 30 години, ансамбълът е сред най-активните в културния живот на Пловдив. Фолклорният състав „Дилянка“ многократно е бил лауреат на наши и международни фолклорни фестивали. Успешните гастроли на танцьорите включват турнета в Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Дания и много други, от които през годините са получавали многобройни фестивални отличия.

3,726 total views, no views today