Начало Пловдив днес ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив е първото референтно училище на Балканите

ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив е първото референтно училище на Балканите

presk_google_obrazovanie2

Пловдив е единственият град в България, който има 100% свързаност на училищата в облачни технологии, тоест на всичките 52. От 2016 година ние работим за налагане на безхартиеното обучение не само заради грижа за околната среда, но и за по-различна подготовка на учителите и децата за по-високо ниво на получаване на знание. Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев преди откриването на Национална конференция “Училище в облака” , на която над 150 представители на училища от цялата страна ще споделят опит как да дигитализират своите административни процеси, как премахват хартията от класните стаи и как всеки ученик и учител учи със своето електронно устройство, навсякъде и по всяко време.

„Целта е популяризиране на облачните технологии в цялата страната. Пловдив е лидер по отношение на въвеждането на облачните технологии в обучението на учителите, учениците и родителите“, допълни кметът Иван Тотев. Според него това е едно бъдеще, което се налага стъпка по стъпка в Община Пловдив наред с въвеждане на обучението по метода Монтесори и различните иновативни методи за преподаване и учене. „Искаме да окуражим колегите от другите градове да инвестират в нови начини на обучение“, уточни той.

„Почти 15% или 400 от учителите в публичните училища са преминали през обучение за използване на облачни технологии. Те приеха предизвикателството да променят класната стая и методите си на обучение“, сподели заместник-кметът Стефан Стоянов.

За пръв път в рамките на форума ще се демонстрират практики на класове, в които всеки ученик има свои Chromebook, класни стаи в облака, виртуална и добавена реалност за училища.

Дийн Стоукс , член на екипа на Гугъл образование за въвеждане на образователни програми за Европа, Африка и Близкия Изток е официален гост на тазгодишното издание на конференцията. Той сподели, че е радостен от факта, че толкова много училища в Пловдив използват платформата и са лидер в държавата и региона.

„G suit е платформа, която предоставя безплатна на образователна институция и предлага възможности за развитие между учители и ученици и училища по света. Ключът към доброто използване е обучението и на учители, и на ученици. Най-новият метод е въвеждането и употребата на хромбук устройства, които са много леки и ефикасни и са създадени специално за облака“, обясни той и обяви ЕГ „Иван Вазов“ за първото в България референтно училище – което по иновативен начин използва Гугъл обучението.

По света има около 100 референтни Гугъл училища.

Те са такива, които оказват въздействие върху образователния процес, понякога използват технологиите за облекчаване на административните задачи на учителите в преподавателската им дейност, понякога за трансформация по целия образователен процес.

„Привилегия е да влезеш в семейството на гугъл референтни училища. Това ни дава възможност да използваме много продукти на гугъл, на децата да им е по-интересно, както и да контролираме целия процес и информацията, която те използват“, сподели Вихра Ерамян директор на ЕГ „Иван Вазов“.

Тя припомни, че целият 8Ж клас се обучава с хромбук, като мотивацията на учениците за използването на устройствата, е голяма. И заяви желанието за въвеждането на технологията за всички ученици.

„Целта ни е до края на годината да има 50 училища в България, които да копират примера на Община Пловдив. В целия регион на Централна Източна Европа няма друг такъв партньор в лицето на Пловдив, където да се случват тези новости, които са част от стратегията на образованието и които са част от най-новите световни тенденции”, конкретизира Александър Ангелов от Център за творческо обучение, който заедно с община Пловдив, Педагогическия факултет на Пловдивски университет, Acer България и GEG Пловдив организират националната конференция.

Община Пловдив има програма, по която училищата кандидатстват, за да получат хромбук устройства или други пособия, като електронни дъски, мултимедийни устройства. През тази година са инвестирани 200 000 лева за техническа помощ, а над 150 хромбук устройства ще бъдат съфинансирани от община Пловдив.

През септември в Пловдив ще има 5 класа в различни училища, които ще използват подобни устройства – ОУ „Яне Сандански“, СУ „Свети Свети Кирил и Методий“, „СУ „Черноризец Храбър“, ОУ „Антим I“, ОУ „Димитър Талев“, ПГХТТ.

5,179 total views, no views today