Начало Актуално Зам.-кметовете Тодор Чонов и Йордан Ставрев почерпиха пловдивчани с ашуре

Зам.-кметовете Тодор Чонов и Йордан Ставрев почерпиха пловдивчани с ашуре

IMG_20220808_121145 1

5 6

08.08.2022

Мюсюлманската общност в Пловдив отбеляза Деня на ашурето. Ястието на мира беше приготвено и раздадено от Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство, в обреда се включиха и зам.-кметовете Тодор Чонов и Йордан Ставрев. В празника по традиция се включи и единственият дервиш у нас Васил Тосев.

Посланията на Деня на ашурето са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност. Отбелязването му е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии.

Денят на ашурето е празник, който се чества по мюсюлманския календар, той обаче води своя генезис от всички авраамични религии. Празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Този ден е белязан в историята с много важни за човешкия род събития. Такова събитие е краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. В този ден Адам (или Адем) е изведен от Рая, тогава среща отново Ева.

Денят се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямат какво да ядат и получават повеля от Всевишния всеки да събере , каквото намери и от това да направят гозба. Така в това ястие има боб, нахут, захар, жито, мляко, а днес ние я познаваме като ашуре.

Според традицията мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани.

Празникът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града, в частта за подкрепа на празниците на етническите общности в Пловдив.

 

2,057 total views, no views today