Начало Пловдив днес Започва проект „И аз имам семейство“ за набиране на приемни родители

Започва проект „И аз имам семейство“ за набиране на приемни родители

Стартира проектът „И аз имам семейство” – кампанията по набиране на приемни родители, изпълняван от дирекция „Социална политика“ към Община Пловдив и фондация „За Нашите Деца”. Целта на кампанията е да насочи общественото внимание към професионалната приемна грижа като алтернативна форма на трудова заетост, както и да информира гражданите какво представлява тя и какви са ползите от нея за децата и родителите. За целта вече е създаден Център по приемна грижа. В него гражданите, които искат да станат приемни родители, ще могат да получават информация за кампанията, реда и условията за кандидатстване, настаняването и грижата за приемното дете. В Центъра също ще бъдат организирани арт ателиета и разнообразни мероприятия, в знак на подкрепа на приемните семействата и децата.

Формиран и обучен екип по приемна грижа работи в Центъра в Пловдив. Социалните работници в него ще оценяват кандидатите за приемни родители, ще подпомагат процеса на напасване на приемното семейство и дететето, както и ще проследяват състоянието му по време на престоя в новия му дом. Те ще организират събитията, в които ще участват родителите и децата, за да се почувстват в общност и усетят признанието и подкрепата, за труда, който полагат.

Целта на проекта е да гарантира основното право на всяко дете – да расте и се развива в семейна среда, което ще подкрепи и процеса на деинституционализация на подрастващите като създаде и реализира устойчив модел на развитие на доброволна заместваща семейна грижа. Чрез кампанията се цели достигане до хора, които вече са били родители, отгледали са децата си и имат нужда да бъдат полезни. Има и други хора с богат опит в грижата за деца, които могат да използват уменията си, за да помогнат поне на едно дете в нужда, като за труда си ще получават възнаграждение. По този начин жителите на Пловдив могат да направят приемната грижа своя професия и призвание.

В днешната пресконференция взеха участие г-н Георги Титюков – зам.-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“, г-жа Добринка Бинева –главен експерт и администратор на проекта към дирекция „Социално подпомагане”, социални работници от Центъра по приемна грижа, г-жа Елка Налбантова – директор „Развитие” във фондация „За нашите деца”, Мариана Петрова  и Милен Милушева – представители на фондация „За нашите деца“.

Кампанията за набиране на приемни родители се реализира от община Пловдив с подкрепата на фондация „За нашите деца“ по проект „И аз имам семейство“ в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” от Европейския социален фонд и РБ. Проектът се реализира в партньорство между Агенция за социално подпомагане и 81 общини в страната. Той е с продължителност 26 месеца като финансирането е на обща стойност 14 989 454,30 лева.

Повече информация за проекта и капманията, може да получите на тел. 032/633-053 или в Центъра по обществена подкрепа на ул. „Княз Александър I Батемберг” 27, ет. 2, ст.2.

10,347 total views, no views today