Начало Пловдив днес Започна изпълнението на проекта за облагородяването на хълма Бунарджика

Започна изпълнението на проекта за облагородяването на хълма Бунарджика

bunardjika_project_start_1

Кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов дадоха старт на строително-ремонтните работи по обновяването на парк „Бунарджика“. Днес те посетиха мястото, която само след няколко месеца ще изглежда различно, като бъдат премахнати старите железни катерушки  и почистени старите, болни и саморасли дървета.

„Целта ни е парк Бунарджика да стане привлекателен за пловдивчани и туристи, който през последните години беше малко по-отстрани като поддържане. Това е прекрасна зелена зона за отдих и почивка“, посочи кметът Иван Тотев.

Общо един милион лева тази година са отделени за първия етап от реконструкцията, която общо ще струва 2 милиона лева.

Ще бъдат възстановени акведуктите, езерата, пързалките. Ще бъдат изградени и различни кътове за отдих, информационни табели за животинския растителния свят.

Акведуктите ще бъдат укрепени, заедно с подмяна на облицовките, окабеляване, водопровод и канализация, уточни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Подменена ще бъде и подземната инфраструктура – водопровод, канал, поливна система, електросистема, стълбове с осветление.

Предвижда се и поставяне на художествено осветление, така че мястото да е и безопасно за разходка вечер, но и да създава приятна атмосфера.

Алеите ще бъдат осветени и ще се виждат отдалече както Младежкия хълм. Камери ще осигуряват 24-часово видеонаблюдение.

Ще бъде има и безжичен интернет. Проектът е голям, паркът е 350 декара, а строителните работи започват от източната част откъм парковата зона и ще обхване от мемориалния комплекс на върха до булевард „Руски“.

Ще бъдат засадени нови местни видове. Залесителните кампании ще продължат няколко години, като плановете на общината са има и кафене. Предстои напролет да бъде пуснато атракционното влакче до върха и обратно.

bunardjika_project_start_5 bunardjika_project_start_3 bunardjika_project_start_4 bunardjika_project_start_2

Откриха най-новия парк в район „Западен“

5,821 total views, no views today