Начало Пловдив днес Започна реставрацията на Постоянната експозиция на Градска художествена галерия в Стария Пловдив

Започна реставрацията на Постоянната експозиция на Градска художествена галерия в Стария Пловдив

galeria_suborna_start

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде старта на дейностите по реставрацията и реновирането на Постоянната експозиция на Градска художествена галерия – Пловдив, която се намира на ул. „Съборна“№14А в Стария град. Това стана на 15.05.2019 г. в присъствието на директора на ГХГ Красимир Линков, заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, проектанти, архитекти, изпълнителите на обекта, екипа на галерията и представители на медиите.

В следващата близо една година сградата, паметник на културата с местно значение, построена през 1881 г. по проект на прочутия архитекст Йосиф Шнитер, ще претърпи основен ремонт и реставрация, като бъде запазен в максимална степен автентичният облик на фасадите и констукцията ѝ. Изцяло ще се подмени дограмата на прозорците, ще се монтира нова подова настилка от чамова дървесина, ще се извърши пълна реконструкция на покрива и подпокривното пространство, част от което ще се превърне в допълнителна експозиционна площ. Ще се изградят и два нови фронтона на страничните фасади с естетическа цел.

Една от задачите на реновирането на музейната сграда е разширяването на нейната експозиционна площ, за да се осигури възможност Градската галерия да покаже пред публика повече произведения на изкуството от своя огромния фонд.

За по-доброто опазване на изложените експонати е предвидено изграждането на централна климатична система, ккато и на съвременни системи за пожарна и аварийна безопасност, за наблюдение и охрана. Художественият музей ще стане комфортен за посетителите и чрез монтирането на ново стълбище, чиято иновативна конструкция ще облекчи натоварването на сградата.

За първи път Постоянната експозиция ще бъде напълно достъпна за хора със специфични потребности благодарение на присъединяването на допълнителен общински терен към нейния двор, който дава достъп с автомобил непосредствено до сградата. През 2018 г. по проект на галерията, финансиран от Агенцията за хората с увреждания, беше изградена рампа за трудноподвижни граждани, както и вътрешен асансьор за тях.

Възложител на започващите ремонтни работи е Градската художествена галерия, а за техен изпълнител беше избрано обединението ДЗЗД „Реставрация на Галерия Пловдив“, след провеждането на търг за обществена поръчка, на който се явиха общо трима кандидати. Най-високо оценено по различните

компоненти, заложени в изискванията, беше обединението на „Астра билдинг груп“ ЕООД и „Николай ом“ ЕООД. Стойността на ремонтните работи е 1381 418лв. с ДДС. Строителният надзор  ще осъществява „Акорд проект” ООД.

galeria_suborna_start_1 galeria_suborna_start_2 galeria_suborna_project galeria_suborna_project2

5,368 total views, no views today