Начало Пловдив днес Иван Тотев посрещна кмета на Окаяма за 40-тата годинишнина от побратимяването на градовете

Иван Тотев посрещна кмета на Окаяма за 40-тата годинишнина от побратимяването на градовете

Кметът инж. Иван Тотев посрещна в Пловдив делегация от японския град Окаяма, водена от кмета Шигео Такая и председателя на Общинския съвет Нобухиро Норитаке. Поводът за гостуването е 40-тата годишнина от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма. Гостите бяха приветствани и от председателя на Общинския съвет архитект Илко Николов.

Щастлив съм, че в моя мандат се навършват 40 години от подписването на споразумението. Четири десетилетия побратимяване са значителен период – това е половин човешки живот, заяви кметът инж. Иван Тотев. Той изрази удовлетворение, че през това време, въпреки големите разстояния, дружбата между двата града не само не е намаляла и изстинала, а напротив – тя се задълбочава.

Особено се радвам, че тук има толкова много хора от Окаяма, които ще имат възможността да разгледат и почувстват духа на нашия град – най-стария жив град на Европа – каза Иван Тотев. Той изрази благодарност към японския външен министър за присъдената на Пловдив специална грамота по повод побратимяването с Окаяма.

От своя страна Шигео Такая заяви, че се радва, че ще се насладят на чара и красотата на Пловдив и благодари за топлия прием.

Гостите и домакините заедно разгледаха подредената на площад „Стефан Стамболов“ фотоизложба със снимки от Окаяма. Преди месец изложба с фотоси от Пловдив гостува в японския град.

Кметът на Окаяма дари на Пловдив специално изработено знаме с надпис за 40-годишнината от побратимяването, както и традиционни японски знамена – коинобори.

Иван Тотев дари колегата си с плакет с герба на Пловдив и картина на Стария град. Председателят на ОбС Илко Николов подари на колегата си Норитаке пластика на сечена през времето на цар Михаил Шишман монета, а получи картина на Фуджи.

Днес експерти изнесоха лекция за японския опит за действие при земетресение пред студенти от Европейския колеж по икономика и управление. Гостите разгледаха забележителностите на Пловдив и се насладиха на магията на българския фолклор.

7,803 total views, no views today