Начало Култура Изложба “Пловдив през годините“ на Главната улица

Изложба “Пловдив през годините“ на Главната улица

1 (2)За трета поредна година в рамките на кампанията „Богатствата на Южна България“ вестник „Марица“ съвместно с Община Пловдив обединява усилията на историци, фотографи и експерти, за да представи на пловдивчани и гости на града културно-исторически ценности и природни феномени на града и региона. Изложбата “Пловдив през годините“ е подредена на Главната улица и  може да бъде видяна до 9 ноември 2015 г.

„Тази изложба ни връща в едни славни времена – особено след Освобождението, когато градът преживява истинско възраждане. Разказаното в изложбата е важно, защото Пловдив с хилядолетната си история е променил качествено България, дал е много и в културно, но и в икономическо отношение. Разглеждайки „Пловдив през годините“, си дадох сметка, че понякога снимките дават повече знания, отколкото цял учебник. Осъзнах и това, че без свършеното от нашите предци днес нямаше да го има Стария град, благоустроен и съхранен за поколенията. Ако не беше разкрита и съхранена археологията, сега нямаше да се гордеем с Античния театър, Римския стадион, да се радваме на откритата Голяма Базилика.“ – с тези думи зам.-кметът Стефан Стоянов откри официално изложбата. „Пловдив не е спирал да се развива. За нас остава да продължаваме и пазим тази историческа памет. Предстои ни и предизвикателството Европейска столица на културата… Очакват ни вълнуващи моменти с поглед напред, но без да забравяме историята.“ – добави още той.

В ретроспективната изложба историкът Владимир Балчев е подбрал 20 фотоса, експонирани в платна, посветени на емблематични места в града. Разказва за далечното и не толкова далечно минало на Централна поща, Военен клуб, Тримонциум, Главната улица, Халите, Площад „Стефан Стамболов”, гарата, Данов хълм, улица „Иван Вазов”, площад „Хан Крум” (Понеделник пазара), булевард „Руски”, улица „Отец Паисий”, улица „Васил Априлов”, стадионите в Пловдив и други.

Кампанията “Пловдив през годините“ се осъществява със съдействието на партньорите Държавен Архив – Пловдив,  Община Пловдив, Кепитъл Сити Център, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, „Дунапак – Родина”, АГ клиника Селена, Елтелком, Висше Училище по Сигурност и Икономика, Евро Алианс, Спринт.

7,397 total views, no views today