Начало Пловдив днес Китайски художници и журналисти вдъхновени от Пловдив

Китайски художници и журналисти вдъхновени от Пловдив

Заместник-кметът Стефан Стоянов прие четирима от най-известните китайски художници – Сюе Сун, Ли Дзи, Гао Ю и Джун Бяо, които са изявени представители на китайското съвременно изкуство.Те пожелаха да посетят и разгледат Пловдив още на следващия ден след откриването на голямата им изложба в София. В делегацията бяха включени и известната китайска писателка Дзю Бай ю, както и журналистките от водещите медии за култура и изкуство в Китай Гун Дзиен и Джан Линлин.

 Стефан Стоянов запозна гостите с историята и забележителностите на Пловдив като най-древния жив град в Европа и със значението му като културна столица на България. Китайските творци посрещнаха с аплодисменти думите му, че хилядолетната история на града е изградила между различните етноси и религии  изключително толерантни оношения, така че представителите между всички култури живеят в мир и съгласие.

 От своя страна гостите признаха, че още с влизането си в Пловдив са усетили древната му история, която в съчетание с младите хора, които срещнали, според тях е ключът за вечността на града.

 Заместник-кметът Стефан Стоянов лично разходи делегацията из Стария град, показа им Античния театър, Римския стадион, проекта „Библиотеката” в Центъра за съвременно изкуство Баня Старинна, който наскоро беше отличен с престижната награда за архитектурна инсталация на едно от най-влиятелните в света интернет издания Archtizer.

5,874 total views, no views today