Начало Актуално Кметът Здравко Димитров остана доволен от напредъка на Пречиствателната станция

Кметът Здравко Димитров остана доволен от напредъка на Пречиствателната станция

IMG-38bf259dcba9ebf7a6c2b5657148885b-V IMG-dec059b02a1615d5b129cf2614e5872d-V

03.11.2022

Кметът Здравко Димитров остана видимо доволен от изпълнените дейности по реконструкцията, модернизацията и доизграждането на Пречиствателна станция за отпадъчни води – Пловдив. Кметът инспектира дейностите заедно със своя заместник по строителство Пламен Райчев и инж. Антон Гълъбов от „Водоснабдяване и канализация ЕООД“ Пловдив.

Пречиствателната станция е най-скъпата част от водния проект на Пловдив, като цената за модернизацията и доизграждането й е 70 милиона лева с ДДС.

Дейностите вече са изпълнени на 96% и до края на месеца се очаква фирмата-изпълнител „Главболгарстрой Пловдив“ да завърши станцията.

„Виждате, че когато проектът е изготвен добре и фирмата-изпълнител работи качествено, нещата се получават. Пловдив ще има една от най-модерните пречиствателни станции в страната“, не скри одобрението си от видяното кметът.

Заместник-кметът по строителство Пламен Райчев поясни, че след завършването на обекта, капацитетът на станцията ще позволи в нея да се пречистват водите на целия град. „В Пречиствателната станция се заустват отпадните води от Северния колектор, изграден преди години, сега ще влязат и канализационните води от изграждащия се колектор „Брезовско шосе-булевард Дунав“. Пак тук ще бъдат доведени и водите от новоизграждащия се Южен обходен колектор. Той тръгва от Пещерско шосе, ще преминава през район Южен и ЖР „Тракия“ и ще стига до станцията. Капацитетът на съоръжението е достатъчен да пречисти водите не само на града, а и на няколко села, през чиито землища преминава северния колектор“, заяви Райчев.

Метантанкерите в станцията пък ще произвеждат електричество, с което да се осигури половината от необходимата за работата на съоръжението енергия, гарантира проектантът инж. Павел Павлов.

„От твърдите фракции в метантанкерите ще се произвежда биогаз, в който има 64%“ метан. Той ще постъпва в газогенераторите, а с произведеното електричество ще бъдат задоволени половината нужди на Пречиствателната станция от електроенергия и това значително ще понижи себестойността на експлоатация“, обясни инж. Павлов.

До края на месеца строителите остава да изградят алеи между осемте утайници и да озеленят пространството между тях, като ще бъдат засадени 170 дървета.

2,677 total views, no views today