Начало Актуално Кметът Здравко Димитров откри конференция за бъдещето на Европа

Кметът Здравко Димитров откри конференция за бъдещето на Европа

Български гласове за Европа - БТА (1)

15.12.2021

Кметът Здравко Димитров откри конференцията „Български гласове за Европа: за по-силна икономика“, организирана от Българската телеграфна агенция. Събитието е част от проекта „Български гласове за Европа“, който БТА изпълнява с подкрепата на Европейския парламент като специален акцент е по-силната икономика.

„Когато говорим за силна икономика на национално ниво трябва да подчертаем, че Пловдив и регионът последните години показват бърз растеж и сериозни инвестиции. Ние сме най-динамично развиващият се град в страната. Надявам се, че днешната дискусия ще допринесе в общата посока на Европейския съюз, особено по теми като преминаване към зелена енергия и необходимостта от субсидии за предприятията, свободния пазар на труда и движение на работници.“. С тези думи кметът Здравко Димитров даде старт на конференцията и приветства генералния директор на БТА Кирил Вълчев за инициативата.

В дискусията взеха участие още и зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, областният управител Ангел Стоев, евродепутатът Ангел Джамбазки, изпълнителният директор на „Бизнесът за Пловдив“ Александър Стайков, изпълнителният директор на клъстер „Тракия икономическа зона“ – Пловдив Катя Стайкова, ректорът на Аграрния университет – Пловдив проф. Христина Янчева и студенти.

Сред темите, които участниците обсъдиха бяха насърчаване на заетостта, растеж и инвестиции, стимулиране на кръгова икономика, идеи за възстановяване от кризата, предизвикана от коронавируса, модернизация на труда и др.

Стефан Стоянов наблегна на факта, че през последните години в България са изградени три международни изследователски института, финансирани директно от Евросъюза. Сред тях е и PlantaSYST в Пловдив, насочен към растителна защита и биотехнологии. „Това са институти, които на практика показват как може да се събере международен екип, да се работи с университети и бизнес от цял свят и да се прави наука на световно ниво“, заяви Стоянов. Той добави още, че Пловдив става все по-международен, като в момента чужденците, които работят тук са над 20 000 – белег, че градът се развива добре.

1,792 total views, no views today