Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев: Йосиф Шнитер запази уникалността на Пловдив

Кметът Иван Тотев: Йосиф Шнитер запази уникалността на Пловдив

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев откри паметник на една от най-значимите личности за града – архитект Йосиф Шнитер.

Като жители на вечния град Пловдив ние често си задаваме въпроса: „Какво прави уникален нашия град?“ Дали това е само съчетанието на изключителните природни феномени – равнината, хълмовете, реката. Или се намесва и творческият гений на неговите жители, като израз на пловдивския дух и атмосфера? Днес откриваме паметник на човека, който има най-големи заслуги за съхраняването на неповторимия градоустройствен облик на Пловдив, заяви в словото си инж. Иван Тотев.

Кметът отбеляза, че авторът на първия модерен регулационен план на Пловдив Йосиф Шнитер се съобразява с удивителната природна ситуация на града, с културно-историческата ситуация – видимите останки на повече от седем културни пласта.

И днес, пред този достоен паметник, ние с чиста съвест можем да погледнем към делото на архитект Йосиф Вацлав Шнитер,който в Пловдив намери своята втора родина и даде на града възможността да запази своята уникалност, каза още кметът инж. Иван Тотев и положи първото цвете.

Автор на монумента, който е разположен на площад „Независимост“ /бившият Гроздов пазар/, е скулптурът Цвятко Сиромашки.

На откриването присъстваха наследници на архитект-инженер Йосиф Шнитер, народни представители, почетни консули, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, общински съветници, районни кметове и гости. Слова произнесоха директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев и правнучката на Йосиф Шнитер –  д-р Мария Шнитер.

С реализацията на проекта бяха ангажирани Община Пловдив, Общинският съвет, сдружения и организации, юридически лица и много граждани, дали своята лепта за изграждането на този символ на историческата памет.

8,957 total views, no views today