Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев подписа договора за благоустрояване коритото на река Марица

Кметът Иван Тотев подписа договора за благоустрояване коритото на река Марица

dogovor_reka_korito1

Кметът на Община Пловдив Иван Тотев подписа договор за благоустрояване на коритото на река Марица. Съвместно с представители на фирма „Project planning management” той парафира единственият по рода си договор, който касае социализиране на речно корито в урбанизирана територия при това с голям мащаб. Стойността му е 120 хиляди лева и включва 10 километра от речното корито в зоната от Гребна база до Бента.

„Пловдивчани ще използват едно ново публично пространство, което ще се впише в градската среда и ще бъде зона за спорт, разходка и прекарване на свободно време, близо до природата”, обясни кметът и с гордост допълни: „Проектът, който ще реализираме, ще бъде даван като пример и ще мотивира и другите градове да обърнат необходимото внимание на реката”.

През последните две години са проведени няколко обществени обсъждания, на чиято база е изработен техническият проект. Според него се запазва съществуващата екосистема в коритото на река Марица, като ще се използват естествени материали. Запазват се водните количества и обемите, така че коритото да е безопасно. Освен обезпечаване на реката за стогодишна вълна, в коритото са предвидени са и велоалеи и пешеходни алеи, рампи за хора с увреждания, както и места за отдих.

„Велоалеите ще бъдат включени в досегашната велоайна мрежа, като обмисляме и вариант за мост само за колоездачи”, подчерта Иван Тотев.

„Благоустрояване на река никой до момента не е правил, това е нещо ново и голямо, убеден съм, че екипът ми ще се справи”, сподели Дойчин Стоянов – един от управителите на фирмата.

Предстои изготвяне на идейно решение на проекта, което ще бъде подложено на обществено обсъждане след приемане от страна на Експертния съвет на Община Пловдив. Следва технически проект, работен проект и поетапно изпълнение на проекта.

Първите дейности по укрепване на коритото на река Марица в градската зона на Пловдив са от 30-те години след поредица от наводнения. От 1958-ма година до момента са правени само частични ремонти и подпорни стени, като последната е отпреди 2 години, припомни Иван Тотев.

„В апликационната си форма на фондация „Пловдив 2019” е кандидатствала и с река Марица. Ето защо тук ще подготвим зони за временни инсталации и събития във фестивалните месеци на годината”, сподели кметът Иван Тотев.

6,281 total views, no views today