Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев поздрави участниците в общоградския празник за Деня на водата

Кметът Иван Тотев поздрави участниците в общоградския празник за Деня на водата

den_voda_22032019_1

Много красиви и интересни проекти по случай Световния ден на водата бяха изложени на пл. „Стефан Стамболов“. Те бяха направени от ученици от пловдивски училища, които всяка година участват в празника, организиран съвместно от Община Пловдив, Басейнова дирекция – Източнобеломорски район, ВиК, Напоителни системи, РИОСВ и РДПБЗН.

Важно е да опазваме природните и водните ресурси, които не са безкрайни. Радвам, че много училища правят различни инициативи, свързани с възпитаването на децата за опазване на природата и на всичко, което ни заобикаля, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

На откриването на събитието в Пловдив присъства зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник-областните управители Евелина Апостолова и Димитър Керин, директорите на държавните дружества-организатори на празника.

В инициативата се включиха  над 500 ученици от пловдивските училища с експозиции на арт инсталации, макети, рисунки, информационни материали, както и възможност за провеждане на опити свързани с опазване на водите и водните екосистеми. На специално изградена сцена млади таланти, възпитаници на Обединен детски комплекс – Пловдив, поддържаха празничното настроение с много песни и танци.

Гражданите и гостите на Пловдив имаха възможност да се запознаят с дейността на институциите, пряко свързани с управлението на водите и природозащитни организации.

22 март е официално обявен за Световен ден на водата от Общото събрание на ООН през 1992 г. Официално се отбелязва от 1993 г. Тазгодишното издание на Деня на водата се обръща към проблемите на хората, които все още са лишени от достъп до вода, като вниманието се насочва към възможността устойчивото управление на водите да се превърне във водеща сила за промяна. Чрез мотото на кампанията за 2019 г. – „Всеки е важен“, се акцентира върху това, че правото на достъп до вода е основно човешко право и никой не трябва да бъде лишен от свободен и лесен достъп до питейна вода без опасност от замърсяване.

den_voda_22032019_2 den_voda_22032019_5 den_voda_22032019_4 den_voda_22032019_6 den_voda_22032019_3

4,356 total views, no views today