Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев: Регионът на Пловдив е готов към следващата крачка на индустриално развитие

Кметът Иван Тотев: Регионът на Пловдив е готов към следващата крачка на индустриално развитие

Plovdiv_Doing Business_2 Plovdiv_Doing Business_1„Възраждането на Пловдив с случва пред очите ни. Пловдив променя съдбата си“ – с тези думи президентът на Република България Росен Плевнелиев откри първата по рода си конференция „Doing Business in Bulgaria: Успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал”. Той допълни, че тази феноменална трансформация, на която сме свидетели, се случва пред очите ни.

По думите на държавния глава инвеститорите в региона в сектори като информационните и комуникационните технологии, аутсорсинга на бизнес процеси и автомобилния бранш, се ползват от много добри условия, които ги правят по-ефективни и конкурентни спрямо техни подразделения в редица други държави. „Пловдив е двигател и естествен център на регион с над 1 милион души население. В този регион тепърва ще се случват много добри неща и окуражам инвеститорите да дойдат и да останат“, каза президентът Росен Плевнелиев пред участниците във форума.

Заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев заяви, че най-ценното като резултат от тази среща ще е да се извлекат неща, които да бъдат полезни за другите региони. Далеч съм от мисълта, че има универсална рецепта, защото всеки регион е много различен. Но със сигурност има една-две универсални препоръки, които да бъдат полезни за всички останали, допълни  вицепремиерът.

„За нас е голяма гордост да бъдем домакини на подобен форум, защото това означава, че за Пловдив се говори извън региона. През последните години преминахме през много големи препятствия, приложихме нещо, което е за първи път в България – работим заедно, обединени в общи цели, задачи, споделяйки успехите си със съседните общини“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и даде за пример Тракия икономическа зона – обединение на 9 общини със 6 индустриални зони и клъстери, с наличие на 9 висши учебни заведения.

„Според статистиката през последните години са инвестирани над 4 млрд. евро. Регионът на Пловдив достигна първото ниво на развитие на индустрията – преработвателна промишленост, производство, автомобилостроене и това заема 50% от местната икономика. Вече сме готови да направим втората крачка, а именно по-високо технологично производство, което да допринесе за една по-голяма добавена стойност и което да кореспондира с нашите политики – една от които е привличане на много млади хора“, допълни кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Първата годишна конференция „Да правиш бизнес в България: успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал”,  предизвика голям интерес и успя да привлече над 300 представители на бизнеса и местната власт, инвеститори от България и чужбина, консултатнти и др.

Сред официалните гости бяха още постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън, изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев и др.

Форумът ще продължава и на 2 ноември, когато участниците ще имат възможност да посетят предприятия, базирани в Икономическа зона Тракия.

Plovdiv_Doing Business_4 Plovdiv_Doing Business_3

6,296 total views, no views today