Начало Пловдив днес Културата и туризмът – акцент в разговорите между Пловдив и Лвов

Културата и туризмът – акцент в разговорите между Пловдив и Лвов

lvov_sresta_zam_kmetove1

В рамките на работното посещение в град Лвов, Украйна, делегацията от Пловдив, водена от Кмета Иван Тотев, проведе поредица от опознавателни срещи преди подписването на споразумение за сътрудничество между двата града. Първата среща бе със заместник кмета по икономическите въпроси и градоустройството – Ростислав Дацкивым и началник-управление „Външно икономически отношения и инвестиции“ – Олга Сывак. По време на разговорите двете страни разказаха своя опит в работата по проекти и привличане на инвестиции в сферата на транспорта, екологията и общинската икономика.

Следващата среща на делегацията, в чиито състав са заместник кметът Розалин Петков, заместник кметът Амелия Гешева и председателят на Общинския съвет Савина Петкова, бе с началника на управление „Култура“ – Михаил Мороз, началника на управление „Туризъм“ – Галина Малец и директора на Общинска агенция за подготовка на събития – Лина Остапчук. Основният акцент в разговорите бе културата, развитието на туризма и многобройните прилики между двата града.

 От 2009 г., Лвов е културна столица на Украйна и град под закрилата на ЮНЕСКО. Културният календар включва над 50 фестивала и многобройни културни събития. Има силно развит туризъм, заради който, градът е обявен от Lonely Planet в топ 10 на местата, които трябва да бъдат посетени през 2016 г.. Лвов притежава 2500 монумента, 120 църкви, повече от 60 музея от епохата на Ренесанса, 70 хотела и около 1500 ресторанта, кафенета и заведения за обществено хранене. Населението наброява 757 000 жители, като всеки пети е студент.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев разказа на домакините за предстоящото най-голямо събитие – „Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.“ Бяха договорени конкретни стъпки за обмена на културни продукти, още до края на тази година. Набелязани бяха и няколко проекта, в които Лвов и Пловдив ще си сътрудничат, като побратимени градове и партньори през 2017,2018 и 2019 г.

10,457 total views, no views today