Начало Актуално “Международните фотографски срещи“ започнаха с изключително впечатляващата изложба на Стратос Калафатис „Атон – цветове на вярата“ в Зала „2019“

“Международните фотографски срещи“ започнаха с изключително впечатляващата изложба на Стратос Калафатис „Атон – цветове на вярата“ в Зала „2019“

1 28

 

18.10.2021

“Международните фотографски срещи“ в Пловдив са събитие с повече от 40-годишна история. Ежегодно те събират в града под тепетата професионалисти и любители на фотографията от страната и чужбина. Програмата през 2021 е многообразие от изложби на фотографи на „перфектната илюзия“ и изложби на фотографи на „неизбежната социална реалност“, събрани под общата тема „Сертификат за присъствие“ . Изключителните експозиции тази година са подредени в Изложбена зала 2019 на Градска художествена галерия, и в още две сгради на галерията – на ул. „Княз Александър I” № 15 и в Експозиция „Мексиканско изкуство” на ул. „Артин Гидиков” № 11, в Стария град са в Балабановата къща, Къща Хиндлиян и Данчова къща, където могат да бъдат разгледани до 31 октомври.

“Международните фотографски срещи“ са дискусионната среда, където се случва живия диалог, представят се новите лица във фотоизкуството, тук са срещите с престижни имена от българската и световната фотографска сцена. Форумът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 година. Организатор на фестивала е фондация „Пловдивско фотографско средище“, двигателят е доц. Никола Лаутлиев. Събитието тази година се случва и с подкрепата на Градска художествена галерия, ОИ „Старинен Пловдив“, както и с любезното съдействие на Галерия за фотография „Синтезис“ .

Откриването на “Международните фотографски срещи“ започна в Изложбена зала „2019“  с мащабната и изключително впечатляваща изложба на Стратос Калафатис със заглавие  „Атон – цветове на вярата“. „За първи път мястото на откриване е различно. Винаги това се случвало в Балабановата къща, но тази година заради мащаба, пространството, спецификата на експозицията, противоепидемичните мерки, решихме да е тук в зала „2019“, каза доц. Никола Лаутлиев, който представи подробно всички участници в издание 2021.

Сред гостите на откриването бе Ставрос Пецопулос, собственик на едно от най-големите издателства в южната ни съседка, издател на по-голямата част от фотографската литература в Гърция и издател на албума „ Атон – цветове на вярата“. Той разказа за близо 20-годишното си сътрудничество със Стратос Калафатис, в резултат на което са се появили 5 общи книги, първата от които през 1999 година.

„Един издател живее от бисерите, които му носят хората, които творят. Благодаря ти, Стратос“, каза издателят Ставрос Пецопулос.

„Щастлив съм, че съм фотограф и мога да улавям миговете! Моята истинска и голяма любов винаги е била фотографията“, призна авторът Стратос Калафатис, който сподели, че една мисъл на Конфуций е дала тласъка да се развива в тази посока, независимо, че първата му юношеска мечта е била да стане гимнастик – олимпиец. Тя гласи: „Всеки човек има два живота, вторият започва, когато разбереш, че имаш само един“. Впоследствие Калафатис заминава да учи в САЩ и отдава 30 години на любовта си към фотографското изкуство. Той разказа, че първата изложба на „Атон – цветове на вярата“ се е състояла в сградата на Националната банка на Гърция. След това тя е пътувала – 3 пъти в Париж, в Мадрид, Берлин, Санкт Петербург, обиколила е цяла Европа. Тук в Пловдив е 20-тата поред изложба. „Това е най-хубавата зала, в която съм излагал тази изложба и това ми позволи да я подредя точно, както искам“, сподели още авторът, който благодари на доц. Никола Лаутлиев и на община Пловдив, и най-вече на публиката, отделила от времето си, за да посети откриването и изложбата.

„Тази седмица беше изключително вълнуваща, защото си говорихме много за изкуство. Говорихме за дългогодишните формати , които община Пловдив  подкрепя, за Седмицата на съвременното изкуство, която приключи преди месец, а днес за силата на осмото изкуство.  “ Международните фотографски срещи“ са сред дългогодишните формати за изкуство, подкрепяни от Община Пловдив. Респектира със своите 40 години история, но не спира да се развива, да събира в Пловдив творци от различни поколения, които общуват, обменят идеи, вдъхновяват се и вдъхновяват публиката.”, каза заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, който подчерта заслугите на артистичния директор на фестивала доц. д-р Никола Лаутлиев за размаха и качеството на Международните фотографски срещи. Пламен Панов изненада Стратос Калафатис и гостите от Фотографския съюз на Кавала с приветствени думи на гръцки език. „ Нека тази изложба да помогне за това Стратос да се чувства като у дома си и да усеща Пловдив като свой дом“, бяха част от думите, отправени към автора.

Стратос Калафатис  е посветил на Атон и неговата монашеска република 5 години, връщал се е в Света гора 50 пъти и в резултат на това е създал огромна серия вълнуващи пейзажи, портрети и импресии.  Изложбата „ Атон – цветове на вярата“  може да се види в Зала “2019” на ул.“Гладстон“ 32 до края на този месец. До тогава продължават и останалите фотографски изложби.

2,142 total views, no views today