Начало Пловдив днес Модернизират детска градина „Лилия“ по европроект за подобряване на енергийната ефективност

Модернизират детска градина „Лилия“ по европроект за подобряване на енергийната ефективност

ministur_petkova_kmet_totev_Lilia

Пета детска градина в Пловдив получи средства по проект за подобряване на енергийната ефективност по схема „Мерки за използване на възобновяема енергия“. Чекът от 193 860 лева беше връчен на кмета инж. Иван Тотев по време на официално посещение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в ДГ „Лилия“ в район „Източен“.

Община Пловдив подписа с Министерството на енергетиката договор през август миналата година по Проект BG04-02-03-021-00 „Подмяна на вътрешните отоплителни инсталации и изграждане на слънчеви инсталации в 4 детски заведения в гр. Пловдив“. Той се изпълнява по програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Дейностите по проекта са на обща стойност 495 305.99 лева, от които 100 % безвъзмездна финансова помощ по програмата.

Реализирането на проекта ще доведе до намаляване на потреблението на енергия, както и до намаляване на замърсяването на околната среда. Той включва подмяна вътрешни отоплителни инсталации и изграждане на слънчеви инсталации в детските градини „Буратино“, „Мирослава“, „Чучулига“ и „Таня Савичева“.

През месец август бе предоставена възможност Община Пловдив да кандидатства за финансиране с още една градина – „Лилия“. Предвижда се изграждане на абонатна станция, присъединена към централно топлоснабдяване. Вътрешната отоплителна инсталация ще бъде демонтирана и ще се изгради нова.

Ще бъдат монтирани нови радиатори, ще бъдат сменени съществуващите водоразпределители, водосъбиратели и ще се монтират и три бойлера по 500 л за слънчевите колектори на слънчевата инсталация за топла вода. Предвижда се изграждане на слънчево колекторна инсталация, базирана на плоски селективни слънчеви колектори.

На срещата присъстваха народните представители  Атанас Ташков, Петър Петров, Стефан Дедев и кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков.

7,424 total views, no views today