Начало Актуално Наградиха победителите в конкурса за парково изкуство „Люсиен Шевалас“

Наградиха победителите в конкурса за парково изкуство „Люсиен Шевалас“

11 16

22.10.2021

За втора поредна година бяха връчени наградите на победителите в конкурса „Люсиен Шевалас“ за реализиран проект с принос към екологията и обогатяване на зелената система, който се провежда под егидата на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Люсиен Шевалас е човекът, който осъществява парковото строителство на Първото българско земеделско-промишлено изложение (1892) – оттогава е запазена градината, известна след това с името Цар Симеоновата градина, създава пловдивската Градска градина – Дондуковата градина до сегашния Природонаучен музей, както и Пепиниерата (Разсадника) при гарата – сега там са тютюневите складове. Ландшафтният архитект е и човекът, който залесява Бунарджика и Сахат тепе. Наричат го „министър на цветята“. През 1901 година е обявен за почетен гражданин на Пловдив.

Тържествената церемония се състоя пред паметника на швейцарско-българския архитект в Цар Симеоновата градина в деня, когато се навършват 100 години от кончината му – 22 октомври.

Конкурсът отличи участници в две категории – за фирми/ландшафтни архитекти, изработили проект за паркоустройство и благоустройство в Пловдив, и за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си.

В началото на церемонията бяха поднесени венци и цветя на паметника, а за живота и делото на Шевалас  говори Цвятко Сиромашки, който е автор на паметника на Шевалас в Цар Симеоновата градина. Негово дело е и Голямата награда в първата категория-  бронзова скулптура, която изобразява Люсиен Шевалас в композиция от растителни видове. Наградата получи ландшафтния архитект Мирела Димитрова-Дуйар за озеленяването на площадното пространство около Епископската базилика на Филипопол. Призът й бе връчен от заместник-кмета Пламен Панов.

„Щастлив съм, че продължаваме една традиция, възродена по инициатива на кмета на район „Централен“ г-н Георги Стаменов, която популяризира личността и заслугите на Люсиен Шевалас. Ще продължим да подкрепяме тази инициатива, която от тази година вече е част от културния календар на града,. Важно е  да почитаме делото му, защото той е с огромна заслуга за развитието на парковото изкуство в Пловдив и ако Люсиен Шевалас е „министър на цветята“, нека всички ние бъдем посланици на неговото дело. Нека Пловдив да става по-зелен и по-красив“, заяви зам.-кметът Пламен Панов.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов награди победителя във втората категория – Илия Андонов, който отглежда над 300 рози, вишни, магнолии, чинари, туя и индийски люляк в 3 градинки на улиците „Месемврия“ и „Славянска“. Той получи плакет на район „Централен“, както и градинарски инструменти и посадъчен материал.

„Благодаря на всички участници, които допринасят за по-зелена и красива градска среда. Възхищавам се на прекрасните проекти на ландшафтните архитекти, изпълнени с професионализъм и знания. За мен обаче особено значение имат труда и усърдието на нашите съграждани – хората, които отделят от собственото си време, енергия и средства, за да сътворят зелени и цветни пространства около домовете си. Смятам, че ако почерпим пример от тях, наистина нашият град ще е най-доброто място за живеене. Благодаря от сърце за неуморните усилия на всички Вас“, обърна се към присъстващите кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Награди от името на район Централен получиха също  ландшафтен архитект  Цветомира Галева от фирма „Галида“, „Вип Гардънс“ с ландшафтен архитект Петър Петров и „Флора дизайн“ – Стефка Георгиева.

В раздела за непрофесионалисти, награди получиха още Мария Чулова, Росица Пейчева, Надежда Мушонова. Грамотите и поощрителни награди – посадъчен материал, осигурени от ОП “Градини и паркове“ бяха връчени от зам.-директора на общинското предприятие Николай Чунчуков.

На финала наградени си направиха обща снимка за спомен пред паметника на Шевалас – вълшебникът, който за броени месеци  през 1892 г. устроил парка на Първото българско изложение  – днешната градина “Цар Симеон”. Вестта стигнала чак до редакцията на вестник “Трибюн дьо Женев” ,който с възторг писал за изложението: “Чудеса разказват за павилионите, но най-много за градинките, пещерите, фонтаните и пр., дължими на изкуството на някой си Шевалас, родом от Обон-Алман (кантон Во, Швейцария – Бел. на авторите), който не се задоволява само със садене на дървета (това, което всеки селянин може да направи), но се старае чрез тяхното място, последователност, добър избор да ги представи по-изящно и по-хубаво…”

9 6

2,823 total views, no views today