Начало Култура НАПОМНЯНЕ – Премиера на открито на научнопопулярния филм „Лагуната на белите птици“

НАПОМНЯНЕ – Премиера на открито на научнопопулярния филм „Лагуната на белите птици“

5На 21.07.2021 от 20:30 ч. в парк „Дондукова градина“ ще започне премиерата за Пловдив на научнопопулярния филм „Лагуната на белите птици“. Филмът е създаден в рамките на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“ LIFE17 GIE/BG/371, в партньорство със Зелени Балкани с БГ Топ Мюзик. Премиерната прожекция се организира от Зелени Балкани и Регионален природонаучен музей – Пловдив.

Едночасовият филм, посветен на Поморийското езеро ще запознае зрителите с уникалното биоразнообразие, което съхранява солената лагуна и с дейностите по неговото опазване. Крайбрежната лагуна е пример за успешна симбиоза на човека с природата, независимо от сериозното човешко въздействие върху езерото в исторически план. Дори традиционният за Поморие добив на сол не е попречил на опазването на редица редки за страната и езерото животински и растителни видове. Поморийско езеро е дом на над 60 вида птици, а през различните сезони могат да се наблюдават над 270 вида – мигриращи, зимуващи и гнездящи.

Повече интересна информация за езерото ще научат зрителите, които ще посетят прожекцията на открито! За собствен комфорт, гостите могат да си донесат по нещо за сядане и разхлаждащи напитки.

2,886 total views, no views today