Начало Събития Нов проект на „Старинен Пловдив“

Нов проект на „Старинен Пловдив“

k_Zl. Boaidjiev

Въздействаща художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти представя пред публика творчеството на големия художник Златю Бояджиев

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив” спечели финансиране от Министерство на културата по проект за „Събития за популяризиране на съвременното европейско изкуство в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз”.
В „Годината на европейското културно наследство“, Общинският институт реши да заложи на аудио-визуалните технологии на 21-ви век за представяне на картините на именития български художник Златю Бояджиев и чрез тях по атрактивен начин да бъде почетен българския принос към богатството на европейската култура.
Идеята на проекта е свързана с реализацията на едно своеобразно „преплитане“ на класиката и новите технологии, на идиличния творчески заряд на един знаменит български художник и изразните средства на XXI век. Чрез този „мост между минало и настояще“ пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да присъстват на художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти по избрани картини от творчеството на Златю Бояджиев.
Събитието ще е в рамките на два поредни дни – 12 и 13 октомври от 19:00 до 21:00 ч. пред къщата- музей „Златю Бояджиев“ (къщата на д-р Стоян Чомаков нa ул. „Съборна“ № 18), където се намира постоянната експозиция на големия български творец.
Художествено-музикалната 3D проекция с лазерни ефекти има за цел да популяризира сред максимално широка аудитория творчеството на Златю Бояджиев, един голям творец чиито платна безспорно съчетават българските художествени традиции с богатото наследство на европейското изобразително изкуство.
Още в началото на 2018-та и по повод Българското председателство на ЕС, експозиция на Златю Бояджиев бе представена във Виена. Там тя предизвика широк обществен отзвук и огромен интерес от страна на публиката. Изкуствоведите считат, че точно Златю Бояджиев е живописецът, претворил най-колоритно българския бит. А неговата човешка воля и сила на характера да продължи да твори след преживените здравословни катаклизми са вдъхновяващ пример за хората с увреждания, затова те са и една от целевите аудитории на проекта.
Чрез 3D проекцията с лазерни ефекти ще се популяризира също и прекрасната къща на д-р Стоян Чомаков – обект от богатото архитектурно наследство на Стария Пловдив, в който от 1984 г. се помещава постоянната експозиция с творби на Златю Бояджиев.
Съвременната история на Чомаковата къщата се свързва с множество културни събития, които през годините са се превърнали в знакови за Стария град и Пловдив. Освен ежедневните и многобройни посещения на туристи, често там се организират и специални събития за различни целеви групи. По време на приключилите само преди дни „Празници на Стария град“ под мотото „По Трихълмието на времето“, Общинският институт вече реализира три събития, посветени на личността и творчеството на Златю Бояджиев.
Презентацията „Ръцете говорят“ представи най – новите проучвания върху символите, кодирани в платната на големия художник. В работилницата „Децата говорят“, чрез творчеството на Златю Бояджиев деца-творци се запознаха с различни рисувателни техники и дактилната азбука. С музикално-лазерно шоу „Светлината говори“ по мотиви на рапсодия „Вардар“ и светлинни ефекти бе показана красотата на фасадата на Чомаковата къща, в която е постоянната експозиция „Зл. Бояджиев“.
Новият проект за художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти ще бъде естествено продължение на събитията. По време на двете вечери, през които ще се осъществи лазерната визуализация на картините на Златю Бояджиев, публиката – жители и гости на града и желаещите хора с увреждания ще могат да се докоснат до творчеството на големия художник, преодолявайки обичайните архитектурни пречки за достъп до колекцията на класика. Предвидено е 3D проекцията с лазерни ефекти да бъде заснета и с дрон, ще бъде създаден и специален филм, посветен на събитието.

„Проектът е естествено продължение на усилията на ОИ „Старинен Пловдив“ да популяризира културното наследство на „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019“. Със средствата на визуалните технологии на 21-ви век бихме искали не само да представим по-атрактивно българското духовно богатство, но и да привличаме все повече и по-млада аудитория. Използването на къщите и пространствата в Стария град, Малката Базилика, Римският стадион като сцена за представяне на европейската културна памет са само малка част от нашите бъдещи планове. Важно за нас е да работим за разширяване на целевата група посетители като цяло, но и да създаваме условия за по-лесен достъп за хората с опорно-двигателни увреждания. Вече имаме реализирани проекти в тази посока, такъв пример е рампата за хора с увреждания в Балабановата къща. Имаме още много идеи, които се надяваме да реализираме с времето, защото сме убедени, че Пловдив има какво да покаже! И защото Старият град е нещо уникално, а духът и атмосферата не могат да бъдат разказани. Те трябва де се преживеят лично!“, сподели още директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев.
Екипът на „Старинен Пловдив“ ви очаква на 12 и 13 октомври от 19:00 до 21:00 ч. пред къщата- музей „Златю Бояджиев“!

Медийни партньори на проекта са БНР Пловдив, БГ радио, Радио 1, Сити радио и вестник „Марица”.

The House of Dr Stoyan Chomakov

МК ЛИСТОВКА

6,713 total views, no views today