Начало Актуално Нов STEM център отвори врати в Математическата гимназия в Пловдив

Нов STEM център отвори врати в Математическата гимназия в Пловдив

STEM център - Математическа гимназия 9JPG STEM център - Математическа гимназия 12JPG

11.10.2021
Учениците в Математическа гимназия “Академик Кирил Попов” вече се обучават в новия STEM център. STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката.

Центърът се намира в учебния корпус на гимназията и е създаден със средства по Национална програма “Изграждане на училищна STEM среда” от Министерство на образованието и науката. Лентата прерязаха зам.-кметът по образование Стефан Стоянов и директорката на училището Веселина Карапеева.

„Математическата гимназия прави една стъпка напред, защото има три специализирани лаборатории, което се случва рядкo. Те са много важни, защото дават съвсем различно отношение към предмета“, коментира зам.-кметът Стоянов.
Той допълни, че изграждането на STEM центрове се е утвърдило като една от важните програми в страната и чрез тях екипите в училищата успяват да разнообразят учебната среда.

„Идеята на този проект е от една страна да създадем споделено пространство, в което учениците могат да работят ползотворно, а от друга – да разнообразим средата, в която работят, както и самото учебно съдържание“, коментира директорката на Математическата гимназия. Тя допълни, че този проект е свързан с още няколко такива, сред които е изграждането на STEM платформа по европейски проект „Еразъм“.

По думите на Карапеева учениците с нетърпение очакват да започнат да използват стаите като предимство ще имат профилираните паралелки от 11 и 12 клас, както и тези по системно програмиране.

STEM центърът е изграден от две основни зони като всяка от тях има три основни подзони по основните направления. Това са физика, химия, биология, информатика, роботика и иновации.

Цялостното изграждане на центъра е на стойност 340 000 лв. като 300 000 лв. са отпуснати от МОН. По проекта е извършено цялостно преустройство на кабинетите и оборудване на зоните с устройства – лаптопи, 3D принтер, плотер и мастиленоструен принтер за широкоформатен печат.

Трима ученици получиха награди за проектиране на логата на STEM платформата по проект „Еразъм“, официалното лого на STEM центъра и логото за обозначителните табелки на стаите.

На откриването на центъра присъстваха още кметът на район “Западен” Димитър Колев и началникът на отдел „Образование“ Донка Щилянова.

Освен в Математическата гимназия цялостно изградени STEM центрове има още и в ОУ „Райна Княгиня“ и в СУ „Св. Патриарх Евтимий“.

3,138 total views, no views today