Начало Актуално Община Пловдив ще компенсира финансовите загуби на фирмите в градския транспорт, произтичащи от коронакризата

Община Пловдив ще компенсира финансовите загуби на фирмите в градския транспорт, произтичащи от коронакризата

Автобусите няма да спират

среща с превозвачи

Ръководството на Община Пловдив и представителите на фирмите превозвачи в градския транспорт на Пловдив постигнаха споразумение по време на проведена днес среща за покриване на загубите в следствие на ограниченията, предизвикани от коронакризата. Това заявиха пред журналисти кметът Здравко Димитров, заместник-кметът Величко Родопски и Петко Ангелов от консорциума, чиито автобуси обслужват градския транспорт в града. Средствата ще бъдат взети от общинския бюджет, част от които ще са от финансите на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“, предвидени за провеждане на обществената поръчка за електронно-билетната система.

В следствие на днешните разговори утре автобусите ще продължат да обслужват пътниците по градските линии по график. От превозвачите обясниха, че заради кризата, причинена от разпространението на COVID-19 пътникопотокът е значително намалял, с което в пъти по-ниска е и продажбата на билети и карти, а оттам и приходите им на месечна и годишна база.

Общината ще направи финансови компенсации на загубите за месеците от януари до септември тази година, като подобни ще бъдат предвидени в бюджета за 2022 г. Предстои в следващите дни да се изчисли и точната сума.

„Правим всичко възможно да осигурим транспортната услуга на пловдивчани, разбираме и превозваческите фирми. Това са непредвидени разходи в следствие на коронакризата. Очаквам държавата също да се намеси, за да компенсира загубите на транспортния бизнес“, апелира кметът Здравко Димитров.

Заместник-кметът Величко Родопски и директорът на ОП „ОКТ“ Пламен Вълков обясниха, че при въвеждане на електронно-билетната система и превръщането на Община Пловдив в приходосъбирач от продажбата на билети и карти въпросът с компенсации на загуби вече няма да стои на дневен ред. В момента се подготвя техническата спецификация за старта на обществената поръчка.

Актуализацията в бюджета ще бъде внесена на следващата сесия на Общинския съвет в извънреден порядък, на която ще присъстват и представителите на фирмите, които обслужват градския транспорт в Пловдив. Промяна на цената на билетите и картите в момента не стои на дневен ред.

1,647 total views, no views today