Начало Актуално Пловдив вече е във Висшата лигата на Европейските столици на културата

Пловдив вече е във Висшата лигата на Европейските столици на културата

висша_лига_на_Европейските_столици_на_културата

„Пловдив вече в лигата на Европейските столици на културата, сега е важно как да надграждате и да останете в нея“. Това заяви по време на срещата с кмета Здравко Димитров – Нийл Питърсън, член на журито на инициативата „Европейска столица на културата“ и част от екипа екипа на Ливърпул 2008. В нея взеха участие и още още един член на журито – бившият изпълнителен директор на Пилзен 2015 Иржи Сучанек, а също зам.-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Панов, артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева и изпълнителният й директор Кирил Велчев.
„Тази нициатива помогна много за популяризирането на Пловдив и го постави на културната карта на Европа и света. Убеден съм, че ние ще останем не просто в лигата, а ще бъдем част от Висшата лига“, заяви в отговор кметът Здравко Димитров. Той бе категоричен, че община Пловдив ще продължи да развива града като културна столица и ще подкрепя устойчивите творчески проекти.
Двамата представители на журито дадоха много добра оценка за представянето на Пловдив и представиха опита на своите градове – Ливърпул и Пилзен, които продължават да развиват свои културни продукти, които и досега носят добавена стойност за градовете им и имидж.
В края на тази седмица в града пристигнаха международни културни експерти от 10 страни в Европа, за да обсъждат критериите за успех и оценка на инициативата „Европейска столица на културата“ в международен план. Тема на срещата, организирана съвместно от Фондация „Пловдив 2019″ и Гьоте институт – България, е „Поглед назад с мисъл напред“.
За събитието в Пловдив са Иржи Сучанек, член на международното жури за селекция на градовете и бивш изпълнителен директор на Пилзен 2015; Снежана Костадинова – ръководител на екипа за наблюдение и оценка на дейностите по реализиране на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019; Нийл Питърсън от екипа на Ливърпул 2008, както и представители на Пафос 2017, Матера 2019, Елевсина 2021, Голуей 2020, членове на културната мрежа EUNIC (Британски съвет, Полски институт, Румънски институт, Гьоте-институт).

4,312 total views, no views today