Начало Пловдив днес Пловдив кандидатства по програма за изграждане на Център за хора с тежки увреждания

Пловдив кандидатства по програма за изграждане на Център за хора с тежки увреждания

sresta_mtsp

16.01.2018 г.

Пловдив е една от шестте общини в България, избрана да реализира проект „Подкрепа за лица с увреждания”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

На днешната среща в Министерство на труда и социалната политика Георги Титюков, заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика” и  Веселина Ботева – директор Дирекция „Социална политика” представиха приоритетите на общината в тази сфера.

Целта на проекта е да се изгради функциониращ и иновативен Дневен център за лица с тежки множествени увреждания, като услугите ще могат да се предоставят и мобилно – по домовете на хората, имащи нужда от специализирана помощ.  Предвижда се в Центъра да има рехабилитатори, медицински сестри, психолози, социални асистенти.

„Целта на подобни проекти е да се създават модерни интегрирани центрове, където хората да получават както дневна, така и почасова услуга. Идеята е да има и мобилна услуга за хора с много тежки увреждания за подкрепа на техните семейства”, посочи Георги Титюков и добави, че: „Допълването на Европейския социален фонд към националните политики в сферата на труда и социалното включване доказва успешността за пълноценното участие и подкрепа на хората от уязвимите целеви групи”.

Заместник-кметът предложи на представителите от МТСП да обмислят и идеята за  заместваща грижа за многодетни семейства, при която веднъж или два пъти в месеца някой да гледа децата почасово, за да могат родителите да имат свободно време, в което например да идат на кино или ресторант.

Крайният срок за подаване на проектните предложения е 30 март 2018 година.

10,546 total views, no views today