Начало Актуално Пловдив празнува Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Пловдив празнува Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

DSC_1137 DSC_1146

DSC_1162 DSC_1188

24.05.2022

„Ако запитаме българите кой е най-обичаният, най-чаканият празник, 24 май ще бъде единодушният спонтанен отговор. Пловдив е орисан да бъде винаги сред първите. Нека помним, че тази пловдивска крепост на духа е изграждана с всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни наши интелектуалци и титани на духа като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други.“ С тези думи президентът на Република България Румен Радев се обърна към всички гости и присъстващи на тържествата, посветени на 24 май – ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Празничната програма започна с удостояване с почетни значки и награждаване с грамоти и парични награди преподаватели от пловдивските училища и детски градини. Церемонията се състоя в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“. Специалната награда на кмета и отличието „Просветител на годината“  получи Катерина Каменова – учител в детска градина „Майчина грижа“. Признанието към нея е свързано с изключителния й принос и работа. Наградата й беше връчена лично от градоначалника.

Кметът Здравко Димитров в приветственото си слово към дейците на културата, образованието, науката и изкуството подчерта ролята на града и датата 11 май 1851 година, когато по инициатива на Найден Геров в пловдивското епархийско училище „Св. Св. Кирил и Методий” се организира за пръв път празник на светите братя.

„Днес е празник на българския дух и идентичност! Ден за почит и поклон пред едно колосално за епохата дело – делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. В днешните времена ние сме обречени все по-често да търсим непреходните истини за живота, обръщайки се чрез думите към историята. Все по-често говорим за свободата на словото и все по-малко за силата и отговорността към него“ каза кметът и допълни: „Книжовността не е само мощ и сила, тя е единственият сигурен инструмент за оцеляване в объркания ни виртуален свят.“

Преди началото на традиционното шествие празничен молебен бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Шествието започна от сградата на Хуманитарната гимназия  към площад „Стефан Стамболов“. То бе водено от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, носеща иконата на св. св. Кирил и Методий.

По целия маршрут на тържественото преминаване звучаха последователно концертни изпълнения на различни певчески и музикални формации. Пред сградата на БНБ концерт изнесоха духов оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив. На площад „Римски стадион“ се включи представителният духов оркестър на ВВС с диригент Михаил Младенов. На стълбите на „Каменица“  хоровете на Пловдив направиха празничен поздрав към пловдивчани и гостите на града. В него се включиха Ученически хор към НУМТИ „Добрин Петков“ с диригент Анастасия Баткова, хоровите формации към Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив: хор “Детска китка”, с диригент проф. Златина Делирадева, Хор на пловдивските момчета и младежи “Стефка Благоева”, с диригенти Милка Толедова и Борислава Благоева, Вокална група “Бамбини”, с ръководител и диригент г-жа Снежана Донева, Камерен хор „Иван Спасов” с диригент Гергана Люцканова-Петрова и хормайстор Росица Димова, Дамски хор „Тримонциум“  с ръководител и диригент г-жа Ваня Георгиева и хормайстор Борислава Благоева, Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, с ръководител г-н Борис Мирчев и диригент Илиян Тиганев, Детска Вокална Формация „Омайниче“, с ръководител и диригент Таня Орманова.

В тържествата днес участваха още областният управител Йордан Иванов, председателят на общинския съвет Александър Държиков, генерал-майор Явор Матеев- командир на СКСО, народни представители, както и представители на образователни и културни институции, представителна група на ХГ „Св. св. „Кирил и Методий“, представителни групи на училища от град Пловдив и Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ „Мая“.

Част от официалните лица присъстваха и на тържествения концерт, организиран от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по повод 60 години от създаването му.

Програмата за 24 май продължава на площад „Стефан Стамболов“  с концерти на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и група „Дел Падре“

IMG_9684 IMG_9653

DSC_1268 DSC_1259

1,664 total views, no views today